You are here

Σχεδιασμοί ΥΠΕΣ για διαχείριση απορριμμάτων

20/02/2014 20:36
Τη διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στο σχεδιασμό των υποδομών σύγχρονης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων σε στενή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους θεσμικούς φορείς, με στόχο και μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Κωνσταντίνος Νικολαϊδης, ο κ. Χάσικος είπε ότι "το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει το δύσκολο έργο για υλοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών του κράτους, ώστε να εγκαταλειφθούν ανεπιστρεπτί οι πρακτικές απόθεσης των απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους χώρους, όχι μόνο γιατί αυτό προκύπτει από τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ, αλλά και γιατί αυτό επιτάσσει η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας".

" Η επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτα αναγκαία υπηρεσία που παρέχεται στον πολίτη, ασχέτως οικονομικής κρίσης. Αυτός είναι ο κανόνας. Από την άλλη, διαχρονικός στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ο περιορισμός του κόστους, όσο είναι εφικτό", σημείωσε.

Όπως ανέφερε, "προωθείται η υλοποίηση έργων, τα οποία θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της λειτουργίας τους, με ανάληψη και του αντίστοιχου κόστους", προσθέτοντας ότι "τα έργα θα ενταχθούν για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τόσο κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, όσο και κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020".

Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών για έργα και δράσεις περιβαλλοντικής ανάπτυξης βασίζεται σε τέσσερεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η ανάπτυξη έργων υποδομής για την επεξεργασία των στερεών οικιακών αποβλήτων, ο δεύτερος πυλώνας είναι το κλείσιμο και η αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, ο τρίτος πυλώνας αφορά την Ανάπτυξη Δικτύου Πράσινων Σημείων, και ο τέταρτος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός και η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές.

Πέραν αυτών, είπε, "θα πρέπει, παράλληλα, να αναπτυχθούν δράσεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην πρόληψη, στη μείωση των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση", σημειώνοντας ότι "το Υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει και θα βοηθήσει την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων" και ότι "προϋπόθεση για οποιανδήποτε βιώσιμη ανάπτυξη είναι η εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών σε τοπικό επίπεδο".