You are here

Σημαντική η προστασία των ακτών

24/09/2021 12:51

Στην ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γύρω από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ακτές γύρω από την Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ και το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον εορτασμό της «Μεσογειακής Ημέρας Ακτής», στην Ακτή Γεροσκήπου, ανέφερε πως στις ακτές συγκεντρώνονται 200 εκατ. πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Κύπρο, πρόσθεσε, το 50% των πολιτών ζει σε παράκτιες περιοχές.

Ο κ. Καδής σημείωσε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτές οι περιοχές οι οποίες είναι «πολύ παραγωγικές, ευάλωτες και χαρακτηρίζονται από μεγάλο φυσικό πλούτο» να τις προστατεύσουμε και να τις διατηρήσουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Ο Υπουργός Γεωργίας χαρακτήρισε ακόμη σημαντικό, αυτές τις μέρες, η ανάδειξη της σημασίας των ακτών να γίνεται μέσα από δράσεις, όπως είναι η δράση που διοργανώνεται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Δήμο Γεροσκήπου.

Επιπρόσθετα συνεχάρη αυτούς τους φορείς, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα σύμπραξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιωτικών οργανισμών και της Κυβέρνησης.

Είπε ακόμη, πως το πρόγραμμα #potavristou, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται και η σημερινή δραστηριότητα, έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πριν δύο χρόνια είχαν συγκεντρωθεί5,5 τόνοι πλαστικών στο πλαίσιο του προγράμματος και πέρσι 12 τόνοι, είπε, σημειώνοντας πως φέτος «θα προτιμούσαμε να μην υπήρχαν απορρίμματα».

Διαβεβαίωσε ότι από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας θα κάνουν το παν για να προστατέψουν τις ακτές, λαμβάνοντες υπόψη τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες δεκαετίες, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Εξάλλου η Ξένια Λοϊζίδου, πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, ανέφερε πως η ΑΚΤΗ γιόρτασε τη «Μεσογειακή Ημέρα Ακτής» με τον καθαρισμό ακτής και βυθού στη Δημοτική Παραλία της Γεροσκήπου και με τη συμμετοχή σχολείων της Γεροσκήπου, καθώς και επίσκεψη με ψαρόβαρκα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στα Μουλιά. Η εκδήλωση, είπε η κ. Λοϊζίδου, εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας #potavristou που υλοποιείται από την ΑΚΤΗ.

Είπε ακόμη πως η ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με το Δήμο Γεροσκήπου, υλοποιεί τις δράσεις on-the-go recycling με την εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένων κάδων ανακύκλωσης PMD (πλαστικό – μέταλλο- tetrapak) στον παραλιακό πεζόδρομο Γεροσκήπου καθώς και τις κατασκευές των ανακυκλόψαρων, στην παραλία της Γεροσκήπου. Από τις δύο αυτές δράσεις υποδομών, τα τελευταία 2 χρόνια συλλέχθηκαν 60,4 τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, είπε. Τους πρώτους 8 μήνες του 2021 συλλέχθηκαν 20,2 τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, τα οποία είτε θα κατέληγαν στα μεικτά σκουπίδια, είτε στη θάλασσα.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης είπε ότι ενημέρωσαν τον Υπουργό για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γεροσκήπου, σε σχέση με την παραλία, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων αλλά και για το θέμα της οριοθέτησης και του εμπλουτισμού του τεχνητού υφάλου.

Η «Μεσογειακή Ημέρα Ακτής» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Σεπτεμβρίου, από τις χώρες τις Μεσογείου και την ΕΕ. Αποτελεί μια ενημερωτική εκστρατεία που γιορτάζεται από το 2007 και στοχεύει να αναδείξει την αξία και τα περιβαλλοντικά ζητήματα επηρεασμού της ακτής και την αλληλεπίδραση της με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και να προβάλει το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών (ΟΔΠΖ), ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους φορείς, κέντρα καθορισμού πολιτικής, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και το κοινό.