You are here

SOS για ρύπανση θαλασσών

22/08/2016 12:35
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε η επίτροπος περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου ζητώντας τη σύσταση φορά ή επιτροπής που θα χειρίζεται θέματα θαλασσών.

Στην επιστολή της ημερομηνίας 10 Αυγούστου 2016 για το θέμα της ρύπανση της θάλασσας από πλοία ή και από άλλες πηγές, η επίτροπος προτείνει τη σύσταση ενός Φορέα ή Επιτροπής που να συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και φορείς για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, με στόχο την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής όπως προκύπτει και μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Η άσχημη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε αυτό το καλοκαίρι και αφορούσε τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού αλλά και άλλων παραλιακών περιοχών, η μεγάλη ανησυχία των λουόμενων, οι πολλές και συνεχείς καταγγελίες τις οποίες λαμβάνουμε καθημερινά από πολίτες και τοπικές Αρχές δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού», σημειώνει.

«Το πρόβλημα παρουσιάζεται για σειρά ετών και η πληθώρα συσκέψεων, συναντήσεων και συζητήσεων σε υπουργεία και τη βουλή δεν επίλυσαν το πρόβλημα», σημειώνει.

«Έχοντας υπόψη τη σημασία της δημόσιας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι νησί και ο σημαντικότερος πυλώνας της οικονομίας της χώρας είναι ο τουρισμός προτείνω τη σύσταση ενός φορέα ή επιτροπής που να συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και φορείς για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα, με στόχο την υλοποίηση εθνικής στρατηγικής, όπως προκύπτει και μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σημαντική είναι η γρήγορη επίλυση προβλημάτων καθώς και η λήψη προληπτικών μέτρων», σημειώνει.

Για θέματα που αφορούν τη ρύπανση της θάλασσας από πλωτά μέσα εμπλέκονται τα εξής τμήματα και υπουργεία: Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας, Αρχή Λιμένων, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υπουργείο Εμπορίου.

Για άλλα θέματα που αφορούν ρύπανση από χερσαίες πηγές προστίθενται και οι τοπικές Αρχές, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες κ.ά

«Τα προβλήματα κατά την άποψη μου και με σειρά προτεραιότητας έχουν να κάνουν με την έλλειψη συντονισμού, τους ελλιπείς ελέγχους και τα νομοθετικά κενά. Ενίοτε χρειάζονται και επιστημονικές μελέτες εκεί που τα αρμόδια Τμήματα χρειάζονται περαιτέρω τεχνογνωσία».

Κλείνοντας την επιστολή της η Επίτροπος ζήτησε όπως η πρόταση της τύχει συζήτησης και επεξεργασίας.

Επίσης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος έχει ζητήσει τη σύγκληση σύσκεψης στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με θέμα «Τη ρύπανση της θάλασσας από πλοία» η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από την Επίτροπο Περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.