You are here

Στο δρόμο «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» η ΤΑ

06/07/2022 17:25

Η Κυβέρνηση θα στηρίξει τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να βαδίσουν στον δρόμο της «Πράσινης Συμφωνίας», ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στην Αθηένου, που θα είναι ο πρώτος Δήμος παγκύπρια στην «Προσαρμογή Κυπριακών Δήμων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», ο Υπουργός είπε πως "η συγκεκριμένη Συμφωνία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πού κινούμαστε και ως ΕΕ και ως πλανήτης γενικότερα και στοχεύει στο να κινηθούμε σε μια πιο πράσινη και σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης».

Αυτό, συνέχισε, είναι το μοντέλο, που θα δίνει στη δική μας γενιά τα εργαλεία και τους πόρους για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, χωρίς όμως να στερεί από τις επόμενες γενιές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Πρόσθεσε ότι τα μοντέλα που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν ακολουθούσαν αυτή την κατεύθυνση. «Γι’ αυτό και στο επίκεντρο της «Πράσινης Συμφωνίας» βρίσκονται πολιτικές που είναι άμεσα συνυφασμένες και με το Υπουργείο Γεωργίας και με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, χωρίς όμως αυτό να γίνει εις βάρος των επόμενων γενιών».

Οι πολιτικές αυτές, συνέχισε, «αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που στη περιοχή μας είναι ήδη ορατό, αφού σε μερικές δεκαετίες θα έχουν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις και θα καταστήσουν περιοχές όπως η Κύπρος, έρημο. Γι’ αυτό στο επίκεντρο της Συμφωνίας τίθενται πολιτικές που αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας». Σημείωσε πως «η Κύπρος και η γύρω παραμεσόγειος περιοχή θεωρείται ότι είναι πυρήνας βιοποικιλότητας και φιλοξενεί ένα σπάνιο, μοναδικό πλούτο που πρέπει να προστατεύσουμε».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, «η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» βάζει στο επίκεντρο της τα θέματα κυκλικής οικονομίας, αφού όπως εξηγούν οι επιστήμονες δεν είναι βιώσιμος και σωστός ο τρόπος που σπαταλούνται οι πόροι και χρειάζεται να γίνεται επαναχρησιμοποίηση των υλικών». Ακόμα, είπε, υπάρχει η πολιτική για τον αγροτικό τομέα «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» που  αφορά ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και αναφέρει πως οι πολίτες θα έχουν τρόφιμα, που παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον προσεγγίσεις, υγιή τρόφιμα για τον πολίτη, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και από βλαβερές ουσίες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον στο οποίο ζει. 

Το πλαίσιο που θέτει η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», συνέχισε ο Υπουργός «το εφαρμόζουμε σε δράσεις, μέσα από εργαλεία που έχει δώσει η ΕΕ, με πρώτο και κύριο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο οποίο η Κύπρος έχει εντάξει έργα πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, που αντιστοιχούν στο 42% του συνολικού σχεδίου». Δηλαδή από όλους τους τομείς τα έργα Πράσινης Μετάβασης καλύπτουν το 42% του προϋπολογισμού του Σχεδίου «Κύπρος του Αύριο», ενώ δίνει και εργαλεία μέσα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και άλλα Ταμεία όπως η κοινή αγροτική πολιτική, όπως επεσήμανε.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Καδής «θα πρέπει να εφαρμόσει όλα αυτά τα μοντέλα πολιτικής αλλά και αναπτυξιακά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσμοθετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργήσουν τα κράτη μέλη ώστε όλες αυτές οι πολιτικές να μετατραπούν σε έργα».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, όλα αυτά αποτελούν μια τεράστια επένδυση, μπορεί να μην δούμε άμεσα τα αποτελέσματα αλλά σίγουρα το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο για τα παιδιά μας και για τις γενιές που θα έρθουν, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να συνεργαστούν, ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι. «Εμείς ως κυβέρνηση, ως Υπουργεία φροντίζουμε να διαμορφώσουμε τα έργα μέσα από τα οποία θα πάρει μπρος η μηχανή και θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς τις σωστές κατευθύνσεις», τόνισε.

Ωστόσο, ανέφερε, «δεν μπορεί το κράτος και η κυβερνητική μηχανή από μόνα τους να φέρουν την αλλαγή, αλλά θα πρέπει να είναι μαζί μας ο επιχειρηματικός κόσμος, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι απλοί πολίτες». Σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα στηρίξει τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να βαδίσουν στο δρόμο της «Πράσινης Συμφωνίας». Υπάρχουν αρκετά κονδύλια που αφορούν την ΤΑ και θα συνεργαστούμε και θα δώσουμε τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να κινηθούν για να αξιοποιήσουν όσο γίνεται περισσότερο τα συγκεκριμένα εργαλεία».

Αναφερόμενος στον Δήμο Αθηένου ο Κώστας Καδής είπε πως «εισήλθε σε έργα κυκλικής οικονομίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα και συνεχίζουν μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αρχής, ενώ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς παρουσίασε πρακτικές και δραστηριότητες του Δήμου, των επιχειρήσεων και των οργανωμένων συνόλων, στο πλαίσιο της προώθησης της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Ο Δήμος έχει ως πολιτική και προωθεί την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η φύτευση χιλιάδων δέντρων, η αλλαγή των λαμπτήρων στο οδικό δίκτυο, σε πλατείες και πάρκα με LED, η δημιουργία δύο μεγάλων σταθμών βιομάζας που παράγουν ενέργεια και πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα, είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχει επίσης ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα οικιακών λυμάτων, με βιολογικό σταθμό τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Ακόμα η Αθηένου διαθέτει πολλές υποδομές που υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη, όπως παραδοσιακές διατηρητέες οικοδομές και αγροτουριστικά καταλύματα».

Όπως είπε ο κ. Καρεκλάς, «η σημερινή παρουσίαση αποτυπώνει τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των επιχειρήσεων, των οργανωμένων συνόλων και των δημοτών της Αθηένου, με στόχο τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής».

Ο Μάριος Αδαμίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας στο Υπουργείο Γεωργίας παρουσίασε την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και είπε πως «το γενικότερο πλαίσιο της εφαρμογής της συγκεκριμένης συμφωνίας, μέσω ποιων εργαλείων θα χρηματοδοτηθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούν επενδύσεις, είτε αναβαθμίσεις, είτε έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, το κλίμα και γενικότερα στην Πράσινη Συμφωνία και στις πρόνοιες της».

Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «ο Δήμος Αθηένου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μετάβασης σε αρκετούς τομείς και μέσω της παρουσίασης που έγινε, το Υπουργείο Γεωργίας θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα».

Από την πλευρά του ο Παντελής Σοφοκλέους, Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Περιβάλλοντος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αθηένου επιλέγηκε για το συγκεκριμένο σχέδιο επειδή είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

«Ακόμα είναι αυτάρκης στα κύρια και συγκεκριμένα στα αγροτικά προϊόντα και έχουν καταφέρει να περάσουν και στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή μπορούν να κατασκευάσουν τα πάντα, από μπετόν, σιδηροκατασκευές, αλουμίνια, ενώ έχουν το προτέρημα ότι έχουν κάμπο που τους βοηθά να παράγουν και σιτάρι», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «το πιο ουσιαστικό είναι πως παρά το γεγονός ότι είναι ακριτικός Δήμος εντούτοις έχει ανάσες, δηλαδή δεν χρειάζεται ο κόσμος να διαμένει σε πολυκατοικίες, οι δημότες διαμένουν σχεδόν 100% σε ιδιωτικές κατοικίες κάτι που βοηθά στο να μην υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, κάτι που γνωρίζουμε ότι γίνεται καθημερινά στη Λευκωσία. Επίσης ο κόσμος είναι προοδευτικός και οι επιχειρηματίες στην Αθηένου δεν φοβούνται και τολμούν να επενδύσουν και επένδυσαν».

Για μένα προσωπικά, κατέληξε ο κ. Σοφοκλέους, «η προσαρμογή της Αθηένου στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» είναι θέμα χρόνου».