You are here

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλίας η Κύπρος

25/05/2018 16:36

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάκ Λιμ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Πέμπτη η 29η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΝΕ Θωμάς Καζάκος αναδεικνύει τη σημασία της παρουσίας του κ. Λιμ στη Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι ίσως από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική φορά που ο ΓΓ του Διεθνούς διακυβερνητικού Οργανισμού θα παραστεί και θα προσφωνήσει τη Γενική του Συνέλευση ενός εθνικού συνδέσμου πλοιοκτητών.

«Αυτό», είπε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ «αυτόματα καταδεικνύει την αναγνώριση που τυγχάνει πρωτίστως η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου, το Επιμελητήριο αλλά και ευρύτερα η Κύπρος σαν ναυτιλιακό κέντρο».

Όπως είπε, σημαντική κρίνεται και η χρονική συγκυρία της παρουσίας του Κορεάτη επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που αντιστοιχεί στον ΟΗΕ της ναυτιλίας, καθώς αυτή γίνεται μετά την λήψη μιας σημαντικής απόφασης σε επίπεδο παγκόσμιας ναυτιλίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2050.

«Έτσι λοιπόν η για μας η πρωτοποριακή αυτή αποδοχή του ΓΓ (να παραστεί στη ΓΣ του ΚΝΕ) θα είναι μια ευκαιρία για να μεταφέρει το μήνυμα ότι η ναυτιλιακή γίνεται ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, θαλάσσιο αλλά και ευρύτερα και έτσι η Κύπρος θα καταστεί το επίκεντρο, αν θέλετε, της προσοχής της ναυτιλιακής οικογένειας κατά τη διάρκεια της Γενικής μας Συνέλευσης», πρόσθεσε ο κ. Καζάκος.

Πέραν από την ομιλία του κ. Κιμ, την Συνέλευση θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΝΕ Θέμης Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που θα θέσει ο Πρόεδρος του ΚΝΕ για το μέλλον, ο κ. Καζάκος είπε πως ο πρόεδρος του επιμελητηρίου θα χαιρετίσει την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας και θα κάνει αναφορά στους στόχους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Υφυπουργείου, δηλαδή τον σχεδιασμό, τη χάραξη, υλοποίηση και εποπτεία εφαρμογής της κρατικής ναυτιλιακής πολιτικής σε μακροχρόνια βάση.

«Με απλά λόγια πού θέλουμε να πάρουμε την ναυτιλία τα επόμενα 10 με 15 χρόνια; Η ναυτιλία είναι ίσως η πλέον παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία στον κόσμο, οι εξελίξεις τρέχουν, μη ξεχνάμε η ναυτιλία αποτελεί τον καθρέφτη του διεθνούς εμπορίου και της διεθνούς βιομηχανίας, με 90% του εμπορίου να διακινείται διά θαλάσσης, άρα όσον πιο καλά κινείται η ναυτιλία τόσο αντικατοπτρίζει και τα θέματα του διεθνούς εμπορίου».

Σύμφωνα με το ΓΔ του ΚΝΕ, η χάραξη της πολιτικής δεν προνοεί την επανεφεύρεση του τροχού. «Απλώς θα αναβαθμίσουμε περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου, ούτως ώστε να εξυπηρετεί υφιστάμενες ναυτιλιακές εταιρείες και να καταστεί με αυτό τον τρόπο και ένας πόλος έλξης για περισσότερα ποιοτικά πλοία στο νηολόγιο, περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο που θα απασχολούν Κύπριους και άλλους υπαλλήλους και την μεταφορά τεχνογνωσίας», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των δομών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να προσφέρονται ακόμη πιο βελτιωμένες υπηρεσίες, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών ή στην καλύτερη μηχανογράφηση του Υφυπουργείου.

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε πως η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει γύρω στο 7% του ΑΕΠ, υπενθυμίζοντας πως η συμβολή παρέμεινε σταθερή ακόμη και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Όσον αφορά τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ώθηση της κυπριακής ναυτιλίας, ο κ. Καζάκος είπε ότι το πρώτιστο που έχει κρατήσει την κυπριακή ναυτιλία διαχρονικά είναι η ύπαρξη και λειτουργία ενός νομότυπου ευρωπαϊκά αποδεκτού φορολογικού πλαισίου λειτουργίας, που ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

«Υφίσταται αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Ο πρώτος στόχος είναι η διατήρηση και η δυνατόν βελτίωση, επέκτασης ακόμη και με την προσφορά περισσότερων φορολογικών κινήτρων είτε για υφιστάμενες εταιρείες είτε για καινούργιες, ούτως ώστε να αυξάνεται και ποιοτικά και ποσοτικά η συνεισφορά του τομέα», είπε.

Εισηγήθηκε επίσης τη προώθηση μιας «ακόμη πιο ενορχηστρωμένης προσπάθειας προώθησης και προβολής του κυπριακού ναυτιλιακού προϊόντος προς ανταγωνιστικούς χώρους είτε πέριξ της Κύπρου ή σε πιο μακρινούς προορισμούς, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων αλλά σίγουρα με την άμεση και συνεχή εμπλοκή του ναυτιλιακού τομέα, που εξυπηρετείται από το επιμελητήριο».

Ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ανάληψη μιας «ακόμη πιο στοχοπροσηλωμένης, καθολικής προσπάθειας προς όλους τους παραλήπτες για την άρση του τουρκικού εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία», προκειμένου να αρθεί το πρόβλημα που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του κυπριακού νηολογίου, όπως είπε.

«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς είναι άμεσα συνυφασμένο με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά αυτό δεν μας αποστερεί από τις προσπάθειες τώρα που έχουμε και εξειδικευμένο πολιτικό προϊστάμενο να γίνει ακόμη μια πιο ενορχηστρωμένη προσπάθεια με τόσο είτε την πλήρη είτε την μερική άρση του πολύ μη ανταγωνιστικού μειονεκτήματος που έχει η Κύπρος», είπε.

Τέλος, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πολιτική στήριξης στον τομέα που ονομάζεται Γαλάζια Ανάπτυξη, που είναι συνυφασμένος με την ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση. Όπως είπε, με την στήριξη διαδοχικών κυβερνήσεων και της προηγούμενης ναυτιλιακής διοίκησης έχουν ήδη αναβαθμιστεί οι ναυτιλιακές σπουδές σε ιδιωτικά και κρατικά πανεπιστήμια, ενώ προς ολοκλήρωση οδεύει η ίδρυση του Ινστιτούτου της Θάλασσας, που αποτελεί προϊόν σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα συγκεντρώσει και θα συντονίζει τις προσπάθειες για θέματα έρευνας, καινοτομίας, ανάπτυξης της ναυτιλιακής και ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και της έρευνας και καινοτομίας σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης.