You are here

Στον πάτο η Κύπρος στην ανακύκλωση

28/11/2021 06:01

Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη καταγράφει η Κύπρος όσον αφορά την ανακύκλωση, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Το 2020, το ποσοστό κυκλικής χρήσης υλικού στην ΕΕ (που αναφέρεται ως ποσοστό κυκλικότητας) έφτασε το 12,8%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν το 13% των υλικών πόρων που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ προέρχονται από ανακυκλωμένα απόβλητα.

Στην Κυπρο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,8% και ήταν το πέμπτο πιο χαμηλό στην ΕΕ μετά τη Ρουμανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.

Σε σύγκριση με το 2019, το ποσοστό κυκλικότητας στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.). Ο ρυθμός διατήρησε σταθερή αυξητική τάση από το 2004 (8,3%), το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το ποσοστό κυκλικότητας είναι το μερίδιο των χρησιμοποιούμενων υλικών πόρων που προέρχονται από ανακυκλωμένα απόβλητα, εξοικονομώντας έτσι τις εξορύξεις πρωτογενών πρώτων υλών. Το ποσοστό κυκλικότητας αποτελεί μέρος του πλαισίου παρακολούθησης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

Το 2020 το υψηλότερο ποσοστό κυκλικότητας είχε η Ολλανδία (31%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (23%) και τη Γαλλία (22%). Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία (1%), ακολουθούμενη από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία (2%).

Οι διαφορές στο ποσοστό κυκλικότητας μεταξύ των κρατών μελών δεν βασίζονται μόνο στην ποσότητα ανακύκλωσης κάθε χώρας αλλά και σε διαρθρωτικούς παράγοντες στις εθνικές οικονομίες.

Της Γεωργίας Χαννή