You are here

Τελειώνει ο πύρινος εφιάλτης

23/06/2016 06:57
O πύρινος εφιάλτης τελειώνει στην περιοχή Σολέας αφήνοντας ωστόσο στο πέρασμα του, δυο νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά καθώς από τις φλόγες έγιναν στάχτη περίπου 15 χλμ. δασικής γης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παραμένουν ακόμη κάποιες εστίες φωτιάς οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για πλήρη έλεγχο της φωτιάς.

Πριν από λίγο απογειώθηκαν και τα πτητικά μέσα για να επιθεωρήσουν την περιοχή.

«Η πυρκαγιά πρέπει να θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός γεωργίας Νίκος Κουγιάλης μιλώντας χθες βράδυ στην κρατική τηλεόραση.

Όπως τόνισε ο κ. Κουγιάλης στο πλαίσιο χθεσινής απογευματινής ευρείας σύσκεψης στο συντονιστικό κέντρο Γαλάτας, διαπιστώθηκε από τις αναφορές όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων τμημάτων ότι η καταστροφική πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

Τόνισε ότι όλα τα πτητικά μέσα, εκτός αυτών του Ισραήλ, θα παραμείνουν στην Κύπρο για καθαρά προληπτικούς λόγους.

«Θα διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε άλλη εστία φωτιάς να αναζωπυρωθεί», σημείωσε.

Η μάχη, όπως τόνισαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, είχε κερδηθεί από προχθές το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες πάλευαν με τις φλόγες μέχρι χθες τα ξημερώματα.

Σημαντική ήταν και η συμβολή των πτητικών μέσων, λαμβάνοντας υπόψη το δύσβατο της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και είναι η ανταπόκριση του απλού κόσμου να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί.


Προεδρικές ευχαριστίες για κατάσβεση φωτιάς

Ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας, δίνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «θέλω θερμά να συγχαρώ και να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μου προς όλους τους λειτουργούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας, της Αστυνομίας, της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, γενικότερα όλους του δημόσιους λειτουργούς, όπως επίσης τα στελέχη και τους στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και ιδιαίτερα τους εθελοντές για την συμμετοχή τους στη μεγάλη επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας. Όλους αυτούς που με αυτοθυσία και συντεταγμένα, συνέβαλαν στις προσπάθειες για προστασία των ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος και των κατοικημένων περιοχών».

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει επίσης στις φίλες χώρες Ισραήλ, Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση «η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η πατρίδα μας».

Ευχαριστίες απευθύνει επίσης στη Ρωσική Ομοσπονδία για το άμεσο ενδιαφέρον και την προθυμία της να στηρίξει την επιχείρηση κατάσβεσης.