You are here

Θετικές εξελίξεις στη ναυτιλία

29/11/2018 16:02
 
Προσπάθεια αναβάθμισης και περαιτέρω ανάπτυξης του ναυτιλιακού συμπλέγματος και του ναυτιλιακού τομέα γενικότερα στην Κύπρο, καταβάλλει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να καταγράφονται ήδη, σύμφωνα την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. 

 

Σε δηλώσεις της μετά τη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υφυπουργός είπε πως όταν άρχισε τη λειτουργία του το Υφυπουργείο υπήρχαν 168 εταιρείες εγγεγραμμένες κάτω από το σύστημα φόρου χωρητικότητας της Κύπρου, ενώ σήμερα έχουν αυξηθεί σε 191, «επομένως υπάρχει πολύ μεγάλη ποσοστιαία αύξηση».

Επικαλέστηκε και στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος της πλοιοδιαχείρισης καταγράφει το 2018 τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2013. Την ίδια ώρα καταγράφεται, είπε, πολύ μεγάλη αύξηση στις θέσεις εργασίας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με το σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, το ύψος της συνεισφοράς του τομέα πλοιοδιαχείρισης, μόνο, ανέρχεται σε €506 εκ., ποσοστό 5,1% του ΑΕΠ, το ψηλότερο από το 2013.
 
Σύμφωνα με την κ. Πηλείδου, υπό κυπριακή σημαία υπάρχουν σήμερα γύρω στα 1100 ποντοπόρα πλοία και 600-700 μικρά σκάφη, με τη χωρητικότητα να ανέρχεται γύρω στα 24 εκ. κόρους.
 
Παράλληλα η Υφυπουργός ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών και εκσυγχρονισμού κάποιων νομοθεσιών ούτως ώστε η Κύπρος να γίνει πιο ανταγωνιστική ως νηολόγιο και ως ναυτιλιακό σύμπλεγμα.
 
Σημείωσε επίσης ότι γίνεται κάποια προσπάθεια ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, η οποία πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την προσπάθεια της απλοποίησης των διαδικασιών και του εκσυγχρονισμού και ότι υπάρχει μια προσπάθεια για εξεύρεση καινούργιου κτιρίου και μεταστέγασης του Υφυπουργείου, το προσωπικό του οποίου είναι διάσπαρτο σε τρία κτίρια.
 
Η κ. Πηλείδου είπε ακόμη ότι γίνεται μια έντονη προσπάθεια όσον αφορά την προβολή και την προώθηση του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι το 2019 θα γίνει το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος», το μεγαλύτερο συνέδριο που διοργανώνεται στην Κύπρο» και «ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσει σημαντικά στελέχη της ναυτιλίας και ιδιοκτήτες από όλων των κόσμων».
 
Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου για το έτος 2019 ανέρχεται σε €9.873 εκ. έναντι €8.118 εκ. το 2018, είναι δηλαδή αυξημένος κατά €1.755 εκ., αύξηση η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού και κατευθύνεται κυρίως στις δραστηριότητες προβολής και ανάπτυξης της εμπορικής ναυτιλίας.
 
Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Υφυπουργείου για το έτος 2018 ανέρχονται σε €13.064 εκ. ενώ τα έμμεσα έσοδα του τομέα της ναυτιλίας υπολογίζονται σε €800 εκ. και αποτελούν περίπου το 7% του ΑΕΠ.
 
Εξάλλου, το ποσοστό υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το 2018, υπολογίζεται να ανέλθει στο 69%, ενώ για τις τακτικές δαπάνες υπολογίζεται να ανέλθει στο 78%.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς, είπε πως το Υφυπουργείο Ναυτιλίας είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες της Υφυπουργού. «Γνωρίζουμε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά, είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός για την κυπριακή οικονομία και την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι είναι ένας τομέας με τεράστιες προοπτικές» σημείωσε.