You are here

Θύελλα αντιδράσεων για παρεμβάσεις στο μεταλλείο Μαθιάτη

03/08/2018 15:47

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η αίτηση που έχει υποβάλλει η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd για απομάκρυνση των μπαζών και αποκατάσταση του χώρου στο μεταλλείο χρυσού του Μαθιάτη.

Η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε και μελέτη ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής για τη μεταφορά και εκμετάλλευση των χρυσοφόρων μπαζών από το μεταλλείο χρυσού του Μαθιάτη.

Σε σχετική ανακοίνωση ομάδες πολιτών της περιοχής για περιβαλλοντικούς, αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς λόγους αντιδρούν όπως τονίζουν στην οποιαδήποτε έγκριση άδειας για μεταφορά των μπαζών και αποκατάσταση του χώρου από τη συγκεκριμένη εταιρεία και προτείνουν τη δημιουργία πρότυπου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου στο χώρο.

Συγκεκριμένα, σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου Μαθιάτη και η Ομάδα Επηρεαζόμενων από την Επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη υπενθυμίζουν ότι το τμήμα αρχαιοτήτων «τονίζει ότι δεν συναινεί στη μετακίνηση των τριών σωρών μπαζών που βρίσκονται στα βόρεια του κρατήρα, ούτε και σε επεμβάσεις εντός και κοντά στο κρατήρα, αφού περιλαμβάνονται στον προκαταρκτικό κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2002».

Αναφέρουν ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόταση μετακίνησης των «τριών σωρών μπάζων» συνεπάγεται τη διατάραξη της περιοχής, την αλλοίωση της γεωμορφολογίας, την κοπή δεκάδων πεύκων, καθώς και τη σημαντική υποβάθμιση της χλωρίδας και όχληση της πανίδας της περιοχής».

Οι δύο ομάδες εισηγούνται ότι θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον η δημιουργία «ενός πρότυπου αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου με διεθνή αναγνώριση ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».