You are here

Τμήμα Δασών: Απαγορεύσεις για άναμμα φωτιάς

13/08/2018 07:25

Το τμήμα δασών του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος, με την ευκαιρία των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, απευθύνει θερμότατη έκκληση στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, να συνεργάζεται στενά με το προσωπικό του τμήματος δασών και των άλλων υπηρεσιών, ειδικά της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τις παρυφές των κρατικών δασών καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί δασών νόμο του 2012, μετά την πρόσφατη τροποποίηση, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί προλήψεως πυρκαγιών στην ύπαιθρο νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Το τμήμα δασών προστίθεται στην ανακοίνωση, απευθύνει έκκληση στους κατόχους εξοχικών κατοικιών και στους κατόχους οικιών στις παρυφές των χωριών αν θα ανάψουν κάρβουνα για την ετοιμασία της πατροπαράδοτης σούβλας, να τα ανάψουν εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων που να είναι απόλυτα ασφαλείς και να αποφύγουν να ανάψουν ξύλα γιατί συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο. 

Υπογραμμίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς από κάτοχο οικίας η οποία βρίσκεται μέσα σε κρατικό δάσος ή σε απόσταση 2χλμ από τις παρυφές του. 

Το άναμμα φωτιάς δε συνιστά αδίκημα μόνο όταν είναι για την παρασκευή φαγητού και εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων.

Επίσης να μη χρησιμοποιηθούν εργαλεία κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων (σμιρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση) σε ανοιχτό χώρο η οποία είναι από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

 Αν οι πολίτες αναθέσουν σε εργάτες να καθαρίσουν την αυλή του εξοχικού τους από τα χόρτα, πρέπει να τους εξηγήσουν ότι απαγορεύεται να τα κάψουν.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων, ότι το άναμμα φωτιάς στους εκδρομικούς χώρους επιτρέπεται μόνο εντός των ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων. Ακόμη ότι αν κάποιος δει φωτιά ή καπνό να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 ή στο 112.

Τέλος το τμήμα δασών αναφέρει ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δάση μας για να τα χαιρόμαστε και να τα απολαμβάνουμε.

Επίσης, εύχεται καλές διακοπές χωρίς δυστυχήματα και χωρίς πυρκαγιές.