You are here

Τρέχουν για σχέδιο ανάπτυξης Τροόδους

30/09/2019 17:55

Έκκληση προς τη βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο το οποίο θα εγκαθιδρύει την πολιτική της ορεινότητας, απηύθυνε ο επίτροπος ανάπτυξης ορεινών περιοχών Γιαννάκης Παπαδούρης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών της βουλής κατά την οποία ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την εθνική στρατηγική ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων, τόνισε ότι «δεν  πρόκειται να πετύχουμε πολλά εάν δεν προωθήσουμε άμεσα προς έγκριση το νομοσχέδιο για έγκριση της ορεινότητας ώστε να μπορούμε να βλέπουμε την ορεινή Κύπρο, ως ξεχωριστεί οντότητα η οποία χρήζει ειδικής μεταχείρισης και ειδικών προγραμμάτων».

Τόνισε επίσης, ότι «προωθείται ακόμη ένα εργαλείο που είναι η δήλωση πολιτικής Τροόδους από μέρους της κυβέρνησης, η οποία θα αποτελέσει τη βίβλο υλοποίησης των δράσεων που προτείνουμε».

Πρόσθεσε ότι «η  εθνική στρατηγική ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να κάνει δημοσιογραφική διάσκεψη για να παρουσιαστεί η μελέτη.

«Έχουμε να κάνουμε με δέκα υπουργεία και ήδη  υλοποιούμε δράσεις της μελέτης. Για το 2019 έχουμε ένα μικρό κονδύλι ύψους €12 εκ. για υλοποίηση των δράσεων και το 2020 προτείνουμε ένα κονδύλι της τάξης των €30 εκ. για υλοποίηση όλων των δράσεων του σχεδίου» είπε.

Ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι «προωθείται ακόμη μια πρόταση για την εκταμίευση πόρων ειδικά για τις ορεινές περιοχές ώστε να μην είναι αναγκασμένοι για κάθε μελλοντικό έργο ή δράση να ψάχνουν τα κονδύλια».

Σημείωσε ότι υπάρχει ειδική πρόνοια στην ΕΕ την οποία προσπαθούν να υιοθετήσουν και στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, είπε πως το κόμμα του είναι υπέρ και στηρίζει κάθε προσπάθεια επιστημονικής και ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία θα στηρίζεται προπάντων στην φιλοσοφία της αειφορίας.

«Έχουν παρέλθει χρόνια. Η κυβέρνηση έχει χαθεί στις μελέτες. Δυστυχώς, πέραν από διακηρύξεις και δεσμεύσεις και λόγια κενού περιεχομένου δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, που να αφορά σήμερα τη στήριξη των κατοίκων και της υπαίθρου», είπε.

Πρόσθεσε πως «η ύπαιθρος ασφυκτιεί, φθίνει, μαραίνει και υπάρχουν κοινότητες που έμεινα μόνο στο όνομα, γιατί έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τους κατοίκους», για να σημειώσει ότι «κανένα έργο, καμιά συγκεκριμένη δράση δεν έχει προωθηθεί στην ύπαιθρο και η κοινωνική αναλγησία και η έλλειψη αλληλεγγύης πλέον αποτελούν χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης».

Ζήτησε συγκεκριμένα όπως ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής σε ότι αφορά συγκεκριμένα έργα, κονδύλια που να αφορούν τη στήριξη της υπαίθρου, των κατοίκων και μέσα από ποιο σχέδιο επιτέλους η κυπριακή αγροτική οικονομία η γεωργία, η κτηνοτροφία θα στηριχθούν.

«Χώρα η οποία δεν διαθέτει αγροτική οικονομία είναι αναγκασμένη και καταδικασμένη να πεθάνει. Γι’ αυτό καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως είναι υπέρ της προώθησης ενός στρατηγικού σχέδιού, για την ανάπτυξη της περιοχής του Τροόδους, για να προσθέσει πως η έλλειψη αυτού του σχεδίου είναι και ο λόγος που έχει αποψιλωθεί ο πιο φυσικός πλούτος της χώρας που είναι η οροσειρά του Τρόοδους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «με αποσπασματικά έργα και διακηρύξεις, όπως το τελεφερίκ, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιφέρειας Τροόδους», συμπληρώνοντας ότι «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά ένα σημαντικό πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής υπάρχει σαφής παραβίαση της νομοθεσίας».

Συγκεκριμένα, είπε ότι σύμφωνα με το νόμου του 2005, κατά το στάδιο της εκπόνησης και πριν από την έγκριση ενός σχεδίου ανάπτυξης, επιβάλλεται η έγκριση του σχεδίου από την περιβαλλοντική αρχή, αφού εκπονηθεί μια πλήρης μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, για να προσθέσει πως «κάτι τέτοιο από ότι ειπώθηκε σήμερα στην επιτροπή δεν έχει γίνει».

«Άρα», είπε, «παραβιάζεται η ευρωπαϊκή οδηγία, παραβιάζεται η κυπριακή νομοθεσία. Και θα πρέπει η κυβέρνηση αν θέλει να είναι σύννομη και να προωθήσει αυτό το σχέδιο να σεβαστεί τη νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο και στην ΕΕ».

Σε σχέση με την ουσία του σχεδίου, είπε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου