You are here

«Βάλτωσε» στα πολλά θέλω η λίμνη Παραλιμνίου

02/12/2020 07:11

Στο μικροσκόπιο δύο υπουργείων βρίσκεται η αξιοποίηση από το κράτος των ιδιωτικών τεμαχίων εντός της λίμνης Παραλιμνίου, ωστόσο δεν πρόκειται για μια εύκολη υπόθεση. Οι ιδιoκτήτες τους ζητούν υπέρογκα ποσά, ανέφερε χαρακτηριστικά η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.

Όπως είπε στη StockWatch το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τα υπουργεία Εσωτερικών και Γεωργίας, στέλλοντας το μήνυμα ότι «θα πρέπει να συνεργαστούν όλες οι πλευρές προκειμένου να βρεθεί λύση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει ορθολογιστική διαχείριση της περιοχής Natura και ΖΕΠ».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα να περάσουν στη δικαιοδοσία του κράτους τα ιδιωτικά τεμάχια έγινε το 2011, μέσω απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών τεμαχίων αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης η διαδικασία τερματίστηκε. Παράλληλα όμως είχαν ξεσηκωθεί και αρκετοί από τους 333 ιδιοκτήτες των τεμαχίων γης στη λίμνη, επειδή θεώρησαν πολύ χαμηλή την τιμή που τους πρότεινε το Κτηματολόγιο ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση.

Ο δήμαρχος Παραλιμνίου απέφυγε να σχολιάσει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης, εξέφρασε εντούτοις την ετοιμότητα του δήμου να συνεργαστεί με την Επίτροπο Περιβάλλοντος στην εφαρμογή των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί για προστασία του βιότοπου της λίμνης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο δήμαρχος Θεόδωρος Πυρίλλης, είπε ότι «θα διαβουλευθούμε και με τους συμπολίτες μας και θα ετοιμάσουμε το πλάνο για το πως θα εφαρμόσουμε τις δράσεις που συμφωνήσαμε με την Επίτροπο ώστε να επιφέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και των πολιτών».

Απέφυγε όμως να σχολιάσει και τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι θα πρέπει να μετακινηθεί το σκοπευτήριο από την περιοχή Natura. Περιορίστηκε να αναφέρει μόνο ότι «υπήρχε το σκοπευτήριο πολύ πριν η περιοχή κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή».

Όσον αφορά τα σκουπίδια που βρίσκονται στην περίμετρο αλλά και εντός της λίμνης, είπε ότι «τα πετούν ασυνείδητοι και ανεγκέφαλοι, όπως γίνεται σε όλη την Κύπρο».

Οι κυριότερες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του δημάρχου Παραλιμνίου την περασμένη Δευτέρα για την εύρυθμη λειτουργία της λίμνης, την προστασία των ειδών, αλλά και την ορθολογιστική διαχείριση του μεγάλου ζητήματος της στάθμης του νερού είναι:

(α) Άμεσος καθαρισμός της λίμνης από τους σωρούς σκουπιδιών που βρίσκονται τόσο στα ιδιωτικά τεμάχια όσο και στην περίμετρο της.

(β) Σύνταξη περιβαλλοντικής μελέτης που να αφορά στην ορθολογιστική διαχείριση του νερού με βάση και την βιολογία των ειδών.

(γ) Διατήρηση της στάθμης του νερού σε σημείο που να επιτρέπει την αναπαραγωγή των πτηνών και την παράλληλη αναπαραγωγή τροφής για το νερόφιδο Natrix natrix cypriaca μέχρι και τις αρχές Ιουνίου.

(δ) Την αποτροπή αυθαιρεσιών που αφορούν στο παράνομο κανάλι αποστράγγισης.

(ε) Τη συνεργασία αμφοτέρων για τη σύσταση Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών στη λίμνη.

(στ) Τη δημιουργία Μονοπατιού της Φύσης περιμετρικά της λίμνης αλλά και σημείων παρατήρησης και εξυπηρέτησης φωτογράφων.

Της Ηρώς Ευθυμίου