You are here

Βαρύς ο πέλεκυς για μόλυνση περιβάλλοντος

25/01/2012 16:31
Έως και €0,5 εκ. πρόστιμο θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα μολύνουν το περιβάλλον είτε είναι ιδιώτες επιχειρηματίες, είτε είναι δημόσιοι οργανισμοί όπως για παράδειγμα οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι τοπικές αρχές.

Η πρόνοια αυτή περιλαμβάνεται στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τα αδικήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος, η εξέταση του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών και Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωνά Νικολάου, το νομοσχέδιο προβλέπει αποτρεπτικές ποινές οι οποίες φθάνουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκιση καθώς και πρόστιμο ύψος €0,5 εκ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια με βάση την οποία «όσοι μολύνουν το περιβάλλον θα διαπράττουν ποινικό αδίκημα». Τα αδικήματα έχουν κατηγοριοποιηθεί ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία των ποινικών αδικημάτων προβλέπονται ποινές μέχρι 3 χρόνια φυλάκιση ή πρόστιμο €100 χιλ., στη δεύτερη κατηγορία αδικημάτων θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο ύψους €200 χιλ. και στην τρίτη κατηγορία προνοείται φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή πρόστιμο €500 χιλ.

Την επιβολή αυστηρών ποινών ζήτησαν τα μέλη της επιτροπής Νομικών με στόχο αυτές να είναι αποτρεπτικές για όσους επιχειρούν να κερδοσκοπούν και να εγκληματούν σε βάρος του περιβάλλοντος.

Πάντως από την τσιμπίδα του νόμου δεν θα γλιτώσουν οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι τοπικές αρχές που δεν ασκούν κρατική εξουσία, αλλά ενεργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο, το οποίο διέπει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, διευκρίνισε πως η εκπομπή ρύπων του θερμοκηπίου από την ΑΗΚ λόγω της χρήσης μαζούτ ή ντίζελ ρυθμίζεται από άλλη νομοθεσία και για τις εκπομπές αυτές η ΑΗΚ πληρώνει δικαιώματα.

«Εάν η ΑΗΚ», είπε ο κ. Νικολάου, «απορρίψει μηχανέλαια, θα είναι ποινικά υπόλογη» προσθέτοντας, «όταν η Αρχή έκανε αποψίλωση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Δεκέλειας είχε τεράστια δαπάνη σε μελέτες και διαδικασίες στην προσπάθεια της να μην επιβαρύνει το περιβάλλον».

Για εκσυγχρονιστική νομοθεσία, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ο οποίος σημείωσε ότι ενδυναμώθηκε στην ουσία το νομικό πλαίσιο.
Τα θέματα του περιβάλλοντος, τόνισε, είναι σημαντικά.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου