You are here

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σολέα

22/06/2016 07:00
Η πυρκαγιά πρέπει να θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης μιλώντας απόψε στην κρατική τηλεόραση.

Όπως τόνισε ο κ. Κουγιάλης κατά την απογευματινή ευρεία σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο Γαλάτας, διαπιστώθηκε από τις αναφορές όλων των εμπλεκόμενων αρμοδίων τμημάτων ότι η καταστροφική πυρκαγιά τίθεται υπό έλεγχο.

Τόνισε ότι όλα τα πτητικά μέσα, εκτός αυτών του Ισραήλ, θα παραμείνουν στην Κύπρο για καθαρά προληπτικούς λόγους.

«Θα διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να μην επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε άλλη εστία φωτιάς να αναζωπυρωθεί» σημείωσε.

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές εστίες φωτιάς, οι οποίες όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός δικαιοσύνης είναι διαχειρίσιμες.
Η μάχη, όπως τόνισαν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί είχε κερδηθεί από χθες το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες πάλευαν με τις φλόγες μέχρι τα ξημερώματα.


Σημαντική ήταν και η συμβολή των πτητικών μέσων, λαμβάνοντας υπόψη το δύσβατο της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και είναι η ανταπόκριση του απλού κόσμου να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί.


Φόρος τιμής στους ήρωες

To υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να αποδώσει τιμές ηρώων στους δύο δασοπυροσβέστες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην προσπάθεια τους να κατασβήσουν την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο προεδρικό μέγαρο, μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκο Χριστοδουλίδη είπε ότι το σώμα ενημερώθηκε από τον υπουργό υγείας για την κατάσταση της υγείας των τραυματισθέντων καθώς επίσης και από τους αρμόδιους υπουργούς για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το υπουργικό για το γεγονός ότι θα απέχει από όλες τις επίσημες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της παρούσας βδομάδας και ότι θα παραστεί στην κηδεία του Μάριου Αριστοτέλους και του Ανδρέα Σοφοκλέους.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όπως:

Οι κηδείες των δύο θυμάτων τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Επί τριήμερο οι σημαίες όλων των κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών θα παραμείνουν μεσίστιες.

Ανακηρύξει ως ήρωες τους δύο πεσόντες και να εγκρίνει την απονομή τιμών και παρασήμων στα δύο θύματα σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας, πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων και του υπουργείου υγείας να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων.

Εγκρίνει την καταβολή στις οικογένειες των δύο θυμάτων, πέραν του ποσού των €167 χιλ. που καταβάλλεται από το κράτος ως αποζημίωση με βάση υφιστάμενους σχετικούς κανονισμούς, ποσό ύψους €95 χιλ. για τη σύζυγο και για έκαστο τέκνο των θυμάτων.

Εγκρίνει την παραχώρηση υποτροφιών από το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών Κύπρου σε όλα τα τέκνα των θυμάτων για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι και δέκα χιλιάδες ευρώ ανά έτος για κάθε τέκνο, σύμφωνα με το πραγματικό ετήσιο κόστος φοίτησης συμπεριλαμβανομένου και του κόστους διαμονής και διατροφής.

Εγκρίνει την πρόσληψη και απασχόληση σε έκτακτη θέση λειτουργού στη δημόσια υπηρεσία πάνω σε δεκαπενθήμερη βάση απασχόλησης ενός τέκνου από κάθε οικογένεια των πιο πάνω θυμάτων.

Εγκρίνει την παραχώρηση απαλλαγής από τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις του Ανδρέα Αριστοτέλους, υιού του θανόντος Μάριου Αριστοτέλους.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με επικεφαλής τον οικείο έπαρχο προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί ιδιωτικές περιουσίες από την πυρκαγιά, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή σχετικών αποζημιώσεων.

Το τμήμα δασών του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος ετοιμάσει πρόγραμμα ταχείας αναδάσωσης και αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών από τις πυρκαγιές και υποβάλει σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο εντός δύο μηνών.

Αναγνωρίσει το πνεύμα αυτοθυσίας που επέδειξε το προσωπικό των διαφόρων υπηρεσιών και οι εθελοντές για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Εξουσιοδοτήσει τον υπουργό οικονομικών να δώσει οδηγίες για υλοποίηση των πιο πάνω και να εξεύρει και διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις».

Κληθείς να πει αν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα της βοήθειας από την Τουρκία και στα όσα διαβίβασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης μέσω του κ. Ακκιντζί, ο εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση στη δημόσια ανακοίνωση της προεδρίας αλλά και στα όσα μετέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Η μάχη για την κατάσβεση

Από το πρωί το έργο της πυρόσβεσης είχε εστιαστεί στα κύρια μέτωπα της φωτιάς στην περιοχή των κοινοτήτων Καννάβια και Αγία Ειρήνη καθώς και στον ποταμό της Ασίνου σε σημείο υψηλότερα από το ιστορικό μοναστήρι της κοινότητας.

Από το μέτωπο της πυρκαγιάς αρμόδιοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του τμήματος δασών αναφέρουν ότι τέθηκαν ήδη υπό έλεγχο οι αρκετές εστίες πυρκαγιών.

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν κατακαεί 15 χιλιόμετρα δασικής γης.

Η πυρκαγιά που συνεχίζεται για τέταρτη μέρα αφήνει πίσω της ζημιές για το περιβάλλον που θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίγειες δυνάμεις καθώς και προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πάνω από 350 άτομα.

Στη μάχη 18 πτητικά μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας 18 πτητικά μέσα ανέλαβαν δράση για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα ξημερώματα και τα τρία γαλλικά αεροσκάφη που έφθασαν χθες βράδυ στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Πρόκειται για δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα υποστηρικτικό.

Τα πληρώματα τους ενημερώθηκαν λεπτομερώς χθες βράδυ για την κατάσταση των πυρκαγιών.

Τα τρία αεροσκάφη υποδέχθηκαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, ο γάλλος στρατιωτικός ακόλουθος και ο γάλλος πρόξενος.