You are here

Υπό εξέταση ο καθορισμός νέας λατομικής ζώνης

31/01/2023 14:53

Θα εξεταστεί η δυνατότητα καθορισμού νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Πάφου, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε σχέση με την κινητοποίηση νωρίτερα στην ημέρα των λατόμων στη Πάφο, σημειώνοντας ότι, μέχρι τη λήψη τελικών αποφάσεων, έχει υποβληθεί αίτηση για αξιοποίηση μικρού αποθέματος, το οποίο βρίσκεται εντός της υφιστάμενης λατομικής ζώνης Ανδρολίκου. Ο ορισμός από τώρα και χωρίς τη διενέργεια επιπρόσθετων μελετών, Λατομικής Ζώνης στην Ανδρολίκου, θα παραβίαζε τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Εθνική Νομοθεσία, αναφέρει. 

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για τη δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Πάφου, με βάση τις σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει η επαρχία σε λατομικά υλικά.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με τη Γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μελέτες για τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας νέας λατομικής ζώνης στην Ανδρολίκου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν εναλλακτικές χωροθετήσεις μιας τέτοιας ζώνης στην επαρχία Πάφου. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των πιο πάνω μελετών, καθώς και την αξιολόγηση τους με βάση την προβλεπόμενη στη νομοθεσία διαδικασία, θα εξεταστεί η δυνατότητα καθορισμού νέας λατομικής ζώνης στην επαρχία Πάφου», αναφέρει, προσθέτοντας ότι με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί και το ΕΤΕΚ, που αποτελεί τον Τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους.

Μέχρι την ολοκλήρωση των πιο πάνω μελετών και τη λήψη τελικών αποφάσεων, προστίθεται, έχουν γίνει ενέργειες και έχει υποβληθεί αίτηση για αξιοποίηση μικρού αποθέματος, το οποίο βρίσκεται εντός της υφιστάμενης λατομικής ζώνης Ανδρολίκου.

Υπολογίζεται ότι με αυτή την ενέργεια «θα διασφαλιστούν οι ανάγκες της επαρχίας Πάφου, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι πιο πάνω μελέτες και ληφθούν τελικές αποφάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω δεδομένα παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνάντηση των λατόμων με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή. «Αίτημα των λατόμων ήταν να οριστεί από τώρα και χωρίς τη διενέργεια των επιπρόσθετων μελετών, που κρίνει απαραίτητες η Περιβαλλοντική Αρχή, Λατομική Ζώνη στην Ανδρολίκου, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα», αναφέρεται. «Μια τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε τις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες και την Εθνική Νομοθεσία και θεωρείται βέβαιο ότι θα έβαζε τη χώρα μας σε νομικές περιπέτειες», προστίθεται.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι «παραμένει στη διάθεση των ενδιαφερομένων» και «τονίζει» ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με την πρόκληση αναστάτωσης στο κοινό, αλλά μέσα από τον διάλογο για την εξεύρεση των κατάλληλων νόμιμων λύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Λεμεσού έκλεισε και στις δύο κατευθύνσεις την Τρίτη μεταξύ 7.00 και 9.00 πμ λόγω εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εταιρειών κατασκευής σκυροδέματος και λατόμευσης Πάφου, για την έλλειψη, όπως ανέφεραν, υλικών λατόμευσης στις υφιστάμενες ζώνες λατόμευσης της επαρχίας και κυρίως στην κοινότητα Ανδρολίκου.