You are here

Υποχρεωτικό το GPS για μεταφορείς αποβλήτων

27/12/2021 10:53

Για την έκδοση διατάγματος για εγκατάσταση συσκευής εντοπισμού θέσης (GPS) σε όλα τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων σε επαγγελματική βάση, ενημερώνει τα μέλη της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Παράλληλα, αναφέρεται στη δημιουργία λίστας συμβεβλημένων παρόχων συστημάτων παρακολούθησης τοποθεσίας μέσω GPS, από το τμήμα περιβάλλοντος.
 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΕΒ, σύμφωνα με το Άρθρο 33(10)  των περί Αποβλήτων Νόμων του 2011 έως 2021, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εξέδωσε στις 11/11/2021, το περί Αποβλήτων (Εγκατάσταση Συσκευής Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης σε Οχήματα που Συλλέγουν - Μεταφέρουν Απόβλητα σε Επαγγελματική Βάση) Διάταγμα Κ.Δ.Π. 462/2021.
 
Το Διάταγμα εισάγει την υποχρέωση τοποθέτησης συσκευής GPS σε όλα τα οχήματα τα οποία σε επαγγελματική βάση μεταφέρουν απόβλητα, ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα εντοπισμού υπεύθυνου σε περίπτωση παράνομης απόρριψης αποβλήτων σε συγκεκριμένο σημείο.
 
Ως εκ τούτου, σημειώνεται ότι όσοι πάροχοι συστημάτων παρακολούθησης τοποθεσίας μέσω GPS πληρούν τις απαιτήσεις του πιο πάνω Διατάγματος, καλούνται όπως αποστείλουν στον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε λίστα συμβεβλημένων παρόχων που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τμήματος περιβάλλοντος για διευκόλυνση των συλλεκτών-μεταφορέων αποβλήτων.