You are here

Ζητά μέτρα για διαχείριση Natura 2000 η ΕΕ

06/04/2022 13:44

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να λάβει μέτρα για την προστασία και τη διαχείριση των τόπων της Natura 2000 και, επομένως, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ).

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να προτείνουν ενωσιακούς τόπους κοινοτικής σημασίας, οι οποίοι, στη συνέχεια, προστίθενται σε καταλόγους βιογεωγραφικών περιοχών της ΕΕ.

Εντός έξι ετών από την καταχώριση σ' αυτούς τους καταλόγους, τα κράτη μέλη πρέπει να χαρακτηρίσουν τους τόπους κοινοτικής σημασίας ως ειδικές ζώνες διατήρησης και να καθορίσουν στόχους διατήρησης και μέτρα για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση των ειδών και των οικοτόπων, ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. Πρόκειται για βασικές προϋποθέσεις με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 θέτουν αμφότερες ως στόχο για την ΕΕ να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητάς της, προστατεύοντας τους φυσικούς τόπους και επαναφέροντας σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης τα οικοσυστήματα που έχουν υποστεί ζημίες.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2021. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη καθοριστεί στόχοι διατήρησης για τρεις από τις οικείες 37 ειδικές ζώνες διατήρησης.

Επιπλέον, οι στόχοι που προβλέπονται για τις υπόλοιπες 34 ζώνες δεν πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας για τους οικοτόπους, καθώς είτε είναι υπερβολικά ασαφείς είτε δεν προσδιορίζουν επαρκώς τα καλυπτόμενα είδη. Επιπλέον, δεν έχουν καθοριστεί μέτρα διατήρησης για 33 ειδικές ζώνες διατήρησης και τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για τέσσερις ειδικές ζώνες διατήρησης είναι υπερβολικά γενικόλογα για να εξασφαλίσουν επαρκή προστασία των ειδών και των οικοτόπων. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.