You are here

Ζητούν μακροπρόθεσμη στρατηγική για κλιματική κρίση

18/08/2022 15:08

Λύσεις οι οποίες μειώνουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, η εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, η ελάττωση της ρύπανσης και η προστασία της βιοποικιλότητας, πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας για αντιμετώπιση της ξηρασίας αναφέρει σε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται μάλλον ως το πλέον άνυδρο των τελευταίων 500 ετών, με τα φαινόμενα της ξηρασίας και της απερήμωσης να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, η οποία προειδοποιεί για μεγάλης κλίμακας μεταβολές στη Γη λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι απότοκο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

«Η πολυπλοκότητα της φύσης, η αλληλοσύνδεση των φαινομένων αλλά και η αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή προμηνύει ακόμη πιο έντονες μεταβολές στο άμεσο μέλλον για τον πλανήτη και τους κατοίκους του», αναφέρεται.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι πρέπει να καταστεί σαφές πως η περιβαλλοντική κρίση αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η διεθνής και τοπική διακυβέρνηση, όπως επίσης και η κοινωνία των πολιτών.

«Η αποτροπή της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης πρέπει να είναι η πάγια μακροπρόθεσμη στρατηγική μας και να αναληφθούν δράσεις και ευθύνες για τη μείωση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει η ανακοίνωση.