You are here

Δημοσιονομικές σπόντες Χριστοδούλου

23/09/2002 03:56
“Αδιευκρίνιστη” χαρακτήρισε την κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις.

Αναχωρώντας την Κυριακή για τη 2η Συνδιάσκεψη των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Κοινοπολιτείας ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι “αισιόδοξες” με βάση τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. “Ο στόχος που επιδιώκεται είναι αισιόδοξος” είπε ο Διοικητής της νομισματικής αρχής προσθέτοντας με νόημα: “Εκείνο που εμείς θέλουμε να τονίσουμε ως Κεντρική Τράπεζα, είναι να υπάρξει μια σταθερή εμμονή στην επίτευξη του στόχου που για φέτος υπολογίζεται σε 2.6% και για το 2003 σε 2.1%. Αν αυτοί οι δείκτες επιτευχθούν, τότε καλώς. Εμείς πάντως τονίζουμε την ανάγκη να παρακολουθείται στενά το δημοσιονομικό έλλειμμα και τρίτον το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ένας πολύ σημαντικός δείκτης της οικονομίας, έχει υπερβεί το 5%. Όταν αυτός ο δείκτης υπερβαίνει το 3% πρέπει να αρχίζουμε να ανησυχούμε.”

Αναλύοντας τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα υπερβεί το 4%, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% την 1η Ιανουαρίου 2003 πιθανόν να έχει “πολλαπλασιαστικές σωρευτικές επιπτώσεις από άλλους επιμέρους τομείς όπως είναι οι αυξήσεις στους διάφορους τομείς της οικονομίας των εργαζομένων.”

Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της ΚΤ να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 5.5% ο κ. Διοικητής επισήμανε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν εκτός εάν υπάρχουν αλλαγές σε δύο μέτωπα: στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. “Ένόσω η ανάπτυξη είναι γύρω στο 2.5% όπως εκτιμούμε για φέτος, και με τη διεθνή οικονομία να έχει ανάπτυξη πολύ χαμηλότερη, αλλά και με τον πληθωρισμό στην Κύπρο να υπερβαίνει το 3%, για την ώρα δεν θα ήταν σωστό να χαμηλώσουμε τα επιτόκια περισσότερο” κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Σημειώνεται ότι στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου θα συζητηθεί ο ρόλος των Κεντρικών Τραπεζών στην προώθηση του ανταγωνισμού στον χρηματοοικονομικό τομέα. Μετά το Λονδίνο ο κ. Χριστοδούλου θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραστεί στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον.