You are here

Πιο αισιόδοξη η NBG για ανάπτυξη

15/04/2008 10:06
Στο 4% εκτιμά ότι θα ανέλθει ο ρυθμός ανάπτυξης του 2008 το κέντρο ερευνών της Εθνικής Τράπεζας, παρά την επιβράδυνση στους κλάδους κατασκευών και ακινήτων. Σε έκθεση της για την νοτιοανατολική Ευρώπη, η Εθνική ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης πιο ψηλά από ότι το ίδιο το Υπ. Οικονομικών (3,7%) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (3,4%), εκτιμώντας ότι τα μεγάλα έργα θα περιορίσουν την επίδραση της επιβράδυνσης που θα παρατηρηθεί σε άλλους κλάδους.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να ενισχύεται και η επενδυτική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, αναφέρει η έκθεση. «Τα έργα υποδομής, περιλαμβανομένων των έργων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, θα αντισταθμίσουν μερικώς την επιβράδυνση στον τομέα των κατασκευών, ειδικότερα για την αγορά δεύτερης κατοικίας από ξένους. O ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ εκτιμάται να περιοριστεί από 4,4% το 2007 σε 4% φέτος, προτού ανέλθει στο 4,2% το 2009».

Για τον πληθωρισμό αναφέρεται ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και αναμένεται να συνεχίσει την άνοδο του, αν και η πορεία του εξαρτάται από την πορεία των τιμών των εμπορευμάτων διεθνώς. Ο πληθωρισμός εκτιμάται να αναρριχηθεί στο 4,1% φέτος από 2,4% το 2007, προτού υποχωρήσει στο 3,7% το 2009.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, αναφέρεται ότι η Κύπρος σημείωσε σημαντική δημοσιονομική επίδοση το 2007 και αναμένεται η ίδια πορεία να παρατηρηθεί και το 2008. Αναμένεται πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος από 3% πέρσι και 0,2% το 2009.

Όπως σημειώνεται, η νομισματική πολιτική το τρέχον έτος είναι πιο χαλαρή λόγω της αυτόματης μείωσης των επιτοκίων με την ένταξη στην ευρωζώνη.

ΧΑΚ

Αναφορικά με την κρίση στις αγορές, σημειώνεται ότι επηρέασε αισθητά το κυπριακό χρηματιστήριο, καθώς ο ΓΔ τιμών έχασε 46% από το Νοέμβριο του 2007 μέχρι το φετινό Μάρτιο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2006. «Το ύψος των απωλειών αντανακλά το γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, Κύπρου, Marfin Popular Bank και Ελληνική, αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ».

Της Γεωργίας Χαννή