You are here

SOS Χριστοδούλου για τα δημοσιονομικά (2)

08/05/2003 15:58

- Όλοι πρέπει να ανησυχούμε προειδοποιεί ο Διοικητής της ΚΤ επικρίνοντας την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση
- Υποδείξεις προς τον Μ.Κυπριανού


«Οι συγκαλύψεις δεν βοηθούν ποτέ στα οικονομικά, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους αν πρόκειται να είμαστε θετικοί και βοηθητικοί», επεσήμανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ασκώντας μια άνευ προηγουμένου αυστηρή κριτική στη δημοσιονομική πολιτική τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου πρόσθεσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «όλοι πρέπει να ανησυχούν και ιδιαίτερα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών» καλώντας και υποδεικνύοντας σαφώς προς την κυβέρνηση, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε και εξήγγειλε δημοσίως η Δημοκρατία έναντι της ΕΕ στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα ΠΟΠ). «Όλα δείχνουν ότι στα δημόσια οικονομικά υπάρχει σοβαρός λόγος να ανησυχεί κανείς και με το δημοσιονομικό έλλειμμα και με τις επιπτώσεις του στο δημόσιο χρέος, αλλά ανησυχητικό είναι και το θέμα της πρόβλεψης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2003, δεδομένου», σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, ότι τα έσοδα είναι μικρότερα απ’ ότι είχαν προβλεφθεί και υπολογιστεί με την οικονομική μεταρρύθμιση, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει «μια σοβαρή αιτία της πολύ άσχημης συμπεριφοράς των δημόσιων οικονομικών».

Ερωτηθείς για το πόσο ανησυχητικό είναι το ύψος του πληθωρισμού και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος ενόψει και της προοπτικής της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι από το πρώτο τετράμηνο του 2003 που διανύουμε, κινείται ήδη στο 5,03%, ένα ποσοστό αρκετά ψηλό που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 3% τον Ιούλιο πέρυσι εξακολουθεί ακόμη και θα εξακολουθήσει για μερικούς μήνες να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, παρόλο που ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Αναφερόμενος στο ΠΟΠ που ετοίμασε και υπέβαλε στην ΕΕ η προηγούμενη κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Τάκη Κληρίδη, ο Διοικητής της ΚΤ σημείωσε ότι ενώ η αρχική πρόβλεψη το 2002 κυμαινόταν στο 2,4%, στη συνέχεια και πάντα μέσα στο 2002 έγινε εκτίμηση για 2,8%, και το Μάρτιο ανέβηκε στο 3,5%, ενώ μέσα στο 2003, γίνεται αναφορά για «προκαταρτικό 3,5%».

Αναφερόμενος στη λήξη του πολέμου στο Ιράκ, ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει μια θετικότερη και πιο αισιόδοξη ψυχολογία τόσο σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού, όσο και σε σχέση με τις όλες δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας που οι υπηρεσίες βασικά είναι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξής της. «Δεν υπάρχουν όμως ασφαλή στοιχεία, που να επιμαρτυρούν ουσιαστική διαφοροποίηση», είπε προσθέτοντας ότι «υπάρχουν μόνο ενδείξεις που βασίζονται σε μία λογική αισιόδοξη εκτίμηση ανάκαμψης».

Όπως είπε ο Διοικητής της ΚΤ, η διεθνής οικονομία ακόμη δεν έχει δώσει δείγματα ουσιαστικής ανάκαμψης, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέραν από τα αίτια του πολέμου στο Ιράκ και των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, φαίνεται να υπάρχει ακόμη το αίτιο της κυκλικής πτωτικής διακύμανσης, η οποία επηρέασε τη συμπεριφορά της διεθνούς οικονομίας και ίσως να μην έχει ξεπεραστεί ακόμη.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες για επιπτώσεις στην οικονομία από την ελεύθερη διακίνηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε «καθόλου δεν έχει επηρεάσει αυτή η πτυχή που συζητήθηκε στην όλη συμπεριφορά της οικονομίας την απόφαση που
ελήφθη για παραμονή των επιτοκίων ως είχαν.

Του Κυριάκου Κυριακίδη