You are here

Υπερβάλλει για τον πληθωρισμό η ΚΤ;

30/09/2002 07:00
“Υπερβολικές” χαρακτηρίζει τις ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό το Economist Intelligence Unit (EIU), σε έκθεση για την Κυπριακή οικονομία που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα. Στην μηνιαία του έκθεση το EIU επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα επικεντρώνεται στο συνολικό πληθωρισμό αντί στο δομικό, χωρίς να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για τις μεμονομένες επιπτώσεις από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του EIU οι αυξήσεις στις τιμές που προκύπτουν από τους έμμεσους φόρους δεν αντανακλούνται στην ΑΤΑ, και επομένως η ανησυχία της Κεντρικής για αυξήσεις των μισθών “φαίνεται να είναι υπερβολική.” “Ο μηχανισμός της ΑΤΑ δουλεύει με τέτοιο τρόπο που οι αυξήσεις σε άλλους έμμεσους φόρους (πλην του ΦΠΑ) δεν θα οδηγήσουν σε ψηλότερους μισθούς.”

Από πλευράς της ζήτησης, η έκθεση αναφέρει ότι η μεγάλη μείωση στις αφίξεις και στα εισοδήματα από τον τουρισμό, και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στο ΧΑΚ, έχουν μειώσει τον πλούτο των νοικοκυριών, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται από την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων.

Το Economist εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2002 θα ανέλθει στο 3.1% και το 2003 στο 3.9%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκτιμά ότι ο πληθωρισμός το 2003 θα κυμανθεί μεταξύ 4-4.5%.

Επιτόκια

Όσο αφορά τα επιτόκια, το Economist αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του εκτιμώντας ότι οι οικονομικές αδυναμίες πιθανόν να ωθήσουν την Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας στην απόφαση να μειώσει τα επιτόκια. Στην προηγούμενη του έκθεση το Economist ανέφερε ότι υπάρχουν πιθανότητες τόσο για μείωση όσο και για αύξηση των επιτοκίων. Εντούτοις, ‘οι αυξημένες πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη’ φαίνεται να οδήγησαν σε αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώσει τα επιτόκια, καταλήγει η έκθεση, ‘πιθανότατα να ακολουθήσει και η Κύπρος.’