You are here

ΚΤ: Πως απαντά για ΑΤΑ

02/07/2008 13:23
Την άμεση αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσε η δημοσίευση μελέτης του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου που υποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν επιδράσεις της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στον πληθωρισμό. Εκπρόσωπος της νομισματικής αρχής ανέφερε στη StockWatch ότι η Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί με τα ευρήματα της μελέτης σε σχέση με τον πληθωρισμό αλλά σημειώνει, όπως και η έκθεση, πως οι λόγοι που η ΑΤΑ δεν αύξησε τον πληθωρισμό οφείλονται στην ευχέρεια που είχε η Κύπρος να καθορίζει η ίδια τη νομισματική της πολιτική.

«Ο θεσμός στο παρελθόν ήταν χρήσιμος, επειδή η ΚΤ είχε την ευχέρεια να παρεμβαίνει και να αντισταθμίζει τον πληθωρισμό», σημείωσε υψηλόβαθμό στέλεχος της νομισματικής αρχής από τη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται για την αυριανή συνεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Το σημαντικό είναι ότι στο νέο περιβάλλον, χωρίς νομισματική πολιτική, θα φανούν πολλές από τις επιδράσεις στον πληθωρισμό που πριν καλύπτονταν από τα σχετικά ψηλά επιτόκια που υπήρχαν στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ η ΚΤ δεν είναι σε θέση πλέον μέσω της νομισματικής πολιτικής να αντισταθμίζει τις παρενέργειες που υπάρχουν στον πληθωρισμό από την ΑΤΑ», είπε.

«Είναι θέμα της κυβέρνησης να βρει τρόπους να συγκρατήσει τον πληθωρισμό» κατέληξε.