You are here

Ανεξέλεγκτες οι τιμές των τσιγάρων (2)

03/06/2002 16:12
Φαινόμενα πωλήσεων 30 – 40 σεντ ανά πακέτο υψηλότερα

Αυξήσεις που καίνε στους φόρους κατανάλωσης


«Προμήνυμα καπνού» για τις «φωτιές» που θα ανάψουν στις τσέπες των μισθωτών οι επικείμενες αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης φαίνεται ότι αποτελούν οι δηλώσεις για αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 58%, εν σχέση με την λιανική τιμή.

Σε 30 μέρες αυξάνεται ο ΦΠΑ στο 13% (από το 10%), τα τσιγάρα αυξήθηκαν κατά 20 σεντ το πακέτο και πωλούνται 30 και 40 σεντ υψηλότερα) έπονται σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα, τσιγάρα, ενώ την ίδια στιγμή η εισφορά για την άμυνα παραμένει σε πλήρη ισχύ για το 2002.

Γι αυτό και θα δοθούν σταδιακά, μεγάλες ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος και ειδικές χορηγίες και αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους δεν θα επωφεληθούν από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. «Από την άλλη πλευρά» σημείωσε με νόημα ο κ. Κυπριανού «πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι οι φορολογίες μας σε πολλούς τομείς θα πρέπει να εναρμονιστούν με την ΕΕ και αν θέλουμε να βοηθήσουμε οποιαδήποτε ομάδα πολιτών θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένες χορηγίες πλέον».

Η τιμή των τσιγάρων, πρόσθεσε θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι να φθάσουμε το ύψος φόρου κατανάλωσης που επιβάλλει η ΕΕ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η επόμενη αύξηση αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι καταστηματάρχες και οι περιπτερούχοι δικαιούνται να πωλούν τα τσιγάρα σε όποια τιμή θέλουν. Ερωτηθείς για τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στη πώληση των τσιγάρων (ίδιας μάρκας) από περίπτερο σε περίπτερο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο φόρος επιβάλλεται πάνω στα τσιγάρα, «το τι κέρδος μπαίνει έπειτα, είναι θέμα του κάθε επιχειρηματία.» είπε για να σημειώσει ότι «δεν υπάρχει ελεγχόμενη τιμή στα προϊόντα».

Η επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% και τον ενιαίο Εταιρικό Φόρο για κυπριακές και ξένες εταιρίες, ενώ τα σχετικά κείμενα τα οποία εστάλησαν εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να τεθούν προς έγκριση ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ (COREPER) ώστε να κλείσει επίσημα και το κεφάλαιο του ανταγωνισμού.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, από την 1η Ιανουαρίου 2003, αναμένεται να καταργηθεί η εισφορά για την άμυνα για τους μισθωτούς και από το 2004 για το σύνολο των πολιτών, ενώ το σύνολο των νομοσχεδίων που αφορούν την φορολογική μεταρρύθμιση θα ψηφιστούν στις 27 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προειδοποίησε εμπορευόμενους και πολίτες ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%.

Του Κυριάκου Κυριακίδη