You are here

Τι λέει για τον πληθωρισμό ο Χριστοδούλου

22/05/2002 14:15
Αισιοδοξία Τ. Κληρίδη για το φορολογικό

Οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την πορεία του πληθωρισμού στην κυπριακή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο κ. Χριστοδούλου απαντούσε στο ερώτημα, κατά πόσον η επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ (λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης), η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η (βέβαιη) μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των πληθωριστικών τάσεων.

Σημείωσε επίσης, την καλή εικόνα που παρουσιάζουν οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας, μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι συμπεριφέρεται θετικότερα ακόμη και από τις οικονομίες ανεπτυγμένων χωρών.

Οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έγιναν στο περιθώριο του συνεδρίου των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών που πραγματοποιείται στην Κύπρο και στο οποίο παρέστη και ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης και στη πορεία των διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στη νομοθετική υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, «δένει» τα χέρια της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόθεση της για πλήρη εφαρμογή της μέσα στο 2002.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε παράλληλα, ότι δεν ευσταθούν πληροφορίες και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στη τελευταία συνάντηση που έγινε στη Βουλή με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. «Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία και πιστεύω ότι ακόμα λίγες μέρες υπομονή θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις θέσεις μας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Το συνέδριο των συνδικαλιστικών οργανώσεων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών, φιλοξενεί στην Κύπρο η ΕΤΥΚ.

Του Κυριάκου Κυριακίδη