You are here

Ιούνιος: Πετρελαϊκή ανάσα στις τιμές

02/07/2003 06:29
Φθηνότερο από ότι τον Μάιο ήταν τον Ιούνιο το «καλάθι της οικοκυράς» αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη επιβράδυνση που παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και την αισθητή κάμψη της τουριστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) παρουσίασε αισθητή υποχώρηση 0,7 μονάδων ή 0.6% τον Ιούνιο πέφτοντας στις 115,3 μονάδες. Στη μείωση συνέβαλαν οι δύο απανωτές μειώσεις στις τιμές των καυσίμων – στις 8 Μαΐου και στις 26 Ιουνίου – αλλά και η σχετική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές ορισμένων φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Η σχετική μείωση του ΔΤΚ περιόρισε τον πληθωρισμό πρώτου εξαμήνου στο 4.9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη τον Ιούνιο 2003 έναντι του Ιουνίου 2002 ήταν 4%.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού το 2003 οφείλεται κυρίως στις σημαντικές αυξήσεις στον ΦΠΑ, κατά 3% τον Ιούλιο 2002 και κατά 2% τον Ιανουάριο 2003.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών ο πληθωρισμός αναμένεται να παρουσιάσει πτωτική τάση το δεύτερο εξάμηνο του 2003 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο. Το Υπουργείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4.5% το 2003 ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται γύρω στο 2%, κοντά δηλαδή στο μέσο πληθωρισμό των 12 χωρών της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως στόχο την διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ο στόχος όμως βρίσκεται υπό αναθεώρηση γιατί περιορίζει την ικανότητα της Τράπεζας να λαμβάνει έγκαιρα προληπτικά μέτρα προς αποφυγή οικονομικής ύφεσης.

Ένταξη στην ΟΝΕ προϋποθέτει πως ο πληθωρισμός μίας υποψήφιας χώρας δεν θα υπερβαίνει το +1.5% του μέσου όρου των τριών χωρών της Ευρωζώνης με το χαμηλότερο πληθωρισμό.