You are here

Στο 4,5% ο πληθωρισμός το 2003 εκτιμά η ΚΤ

18/11/2002 12:37
Υποδείξεις Χριστοδούλου στον υπουργό Οικονομικών

Στο 4,5% θα εκτοξευτεί ο πληθωρισμός κατά το 2003, από το 3% που αναμένεται να κυμανθεί κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό τόνισε ο διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ο κος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Κύπρος επηρεάζεται αρνητικά από την ύφεση διεθνώς της οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, παρουσιάζοντας ύφεση σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος υπολογίζεται για το τρέχον έτος να περιοριστεί στο 2% παρά τους αρχικούς υπολογισμούς που έκαναν λόγο για μεγαλύτερα ποσοστά. Η ανεργία για το 2002 θα ανέλθει στο 3,2% και το δημόσιο χρέος, εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού, θα ανέλθει στο 57% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος στο 97% ή στα £6 δις.

Για το θέμα των βασικών επιτοκίων (Lombard) ξεκαθάρισε ότι η ΚΤ θα ακολουθεί «συμπεριφορά σύγκλισης» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα τις σχετικές αποφάσεις τις ΚΤ που θα ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο σχετικά με τη μείωση της διαφοράς που χωρίζει την Κύπρο από τα επιτόκια της Ευρωζώνης.

Ο κ. Χριστοδούλου υπέδειξε ότι υπάρχει αδιέξοδο στις επενδυτικές δαπάνες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των δανείων το 2001 ήταν 13%, ενώ το 2002 μειώθηκε στο 8%. Ο διοικητής της ΚΤ συνέστησε ότι «θα πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια» στο δημόσιο τομέα, προσθέτοντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία εσόδων και εξόδων, επισημαίνοντας ότι κατά το 2001 το δημόσιο συνήψε δάνεια £530 εκατ. ενώ μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2002 τα δάνεια ανήλθαν στα £703 εκατ.

Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται πλεονασματική ρευστότητα £400 εκατ. στις εμπορικές τράπεζες, χρήματα για τα οποία δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για να τα πάρουν, επιπλέον £300 εκατ. που οι εμπορικές τράπεζες έχουν κατατεθημένα στην Κεντρική Τράπεζα. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελευθεροποίηση του συναλλάγματος δεν έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στο Ιράκ ο διοικητής της ΚΤ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, να ετοιμάσει «έκτακτο σχέδιο» για αντιμετώπιση των πιθανών επιπτώσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα υπάρξει οικονομική επιδείνωση. Το 72% της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου, υπέδειξε ο κ. Χριστοδούλου, στηρίζεται στον τομέα των υπηρεσιών ο οποίος χρειάζεται συνθήκες ασφάλειας για να λειτουργεί.

Του Κυριάκου Κυριακίδη