You are here

Πολιτικό ροκ με φόντο την ακρίβεια

19/04/2022 07:28

Στο επίκεντρο του προεκλογικού σκηνικού βρίσκεται το θέμα της ακρίβειας, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάζουν πυρά με φόντο την απότομη αύξηση τιμών που μαστίζει τα νοικοκυριά.

Η ανταλλαγή ανακοινώσεων συνεχίστηκε χθες με το ΑΚΕΛ να καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, και το προεδρικό να απαντά παραθέτοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί μέχρι στιγμής.

Οι αυξημένες τιμές βασικών αγαθών και οι πιέσεις που δέχεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, φαίνεται ότι όπως και στο εξωτερικό έτσι και στην Κύπρο, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής περιόδου, διαμορφώνοντας τον προεκλογικό διάλογο.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι η ακρίβεια σαρώνει την οικονομία. Όλοι εκτός από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού που ζει στο κόσμο της. Συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται μέτρα, την ώρα που η κοινωνία βλέπει το βιοτικό επίπεδο της να καταρρέει».

«Η λήψη μέτρων στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας επείγει. Μέτρων που να περιορίζουν το αυξημένο κόστος των αγαθών και ν’ αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια που γιγαντώνεται στην αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται οι προτάσεις του κόμματος για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για όσο διαρκούν έκτακτες συνθήκες στην αγορά και επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Σε απάντηση του το προεδρικό κάνει λόγο για αφορισμούς εκ μέρους του ΑΚΕΛ και μηδενισμό των «πολυεπίπεδων προσπαθειών της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων».

«Αγνοεί - ή επιλέγει να αγνοεί - ότι οι αυξήσεις προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την παγκόσμια αναταραχή, και επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομίες ανά το παγκόσμιο», σημειώνεται στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος σταχυολόγησε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, για αναχαίτιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα μέτρα για περιορισμό του κόστους ηλεκτρισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στην οριζόντια μείωση 10% στα τιμολόγια της ΑΗΚ, μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα, εφάπαξ στήριξη σε κατοίκους ορεινών κοινοτήτων, σχέδια χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και αντικατάσταση ΑΠΕ.

Τις προηγούμενες μέρες η ΕΔΕΚ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση και σημαντική μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Ορισμένες από τις προτάσεις των κομμάτων μετουσιώνονται και σε προτάσεις νόμου, με τη ΔΗΠΑ να έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη βουλή την περασμένη εβδομάδα, για μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ για 6 μήνες που αφορά σε ηλεκτρισμό, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα και υπηρεσίες εστιατορίων και επισιτισμού.

Προεκλογικό εργαλείο ο πληθωρισμός

Τα δεδομένα πάντως, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους κυβερνώντες καθώς η ανοδική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται ακάθεκτη εδώ και μήνες.

Το Μάρτιο ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο φτάνοντας στο 7,13%, από 6,6% το Φεβρουάριο του 2022, συρρικνώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν, για κάθε €1.000 οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική αξία των εισοδημάτων τους να μειώνεται κατά €71.

Η μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού καταγράφεται στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 31,9%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 27,3% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 18,2%, τομείς οι οποίοι επηρεάζονται ιδιαίτερα και από τις εξελίξεις σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανάλογη είναι η εικόνα στις χώρες της ΕΕ. Με βάση εκτιμήσεις της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός υπολογίστηκε το Μάρτιο του 2022 στο 7,5% για την ευρωζώνη, στο 5,1% για τη Γαλλία, στο 7,6% στη Γερμανία, 9,8% στην Ισπανία και στο 7% για την Ιταλία.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στο κόστος ενέργειας και βασικών αγαθών, διαμορφώνουν τον προεκλογικό διάλογο και στο εξωτερικό, καθώς αποτελούν την κύρια ανησυχία για τους γάλλους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν.

Το θέμα τίθεται στο επίκεντρο των προεκλογικών εξαγγελιών των δύο υποψηφίων με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Λεπέν προβλέπει διπλάσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα να κρίνεται ως αδύνατη η εκτέλεσή του, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η οικονομία της χώρας.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η Λεπέν βάσιζε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη και σε δεσμεύσεις για μειώσεις φορολογίας στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά, κερδίζοντας τους εργαζόμενους, τους κάτω των 60 ετών και τους πολίτες με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μακρόν, σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Μελανσόν, που έχασε την κούρσα για το δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κλίνουν προς στήριξη της Λεπέν.

Ανάλογο σκηνικό εξελίσσεται και στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι επικρατούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι να επιρρίψουν ευθύνες στους Δημοκρατικούς για την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.

Της Μαρίας Χαμπή