You are here

Αναρρίχηση πληθωρισμού στο 2,6%

04/10/2007 15:44

• Αύξηση 6,6% στα τρόφιμα και ποτά

• Πονοκέφαλος για Σαρρή

• Σπαζοκεφαλιά για Ορφανίδη


Στο ψηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2006 βρέθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, συνεχίζοντας την επιτάχυνση που παρουσιάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο πληθωρισμός έφθασε το Σεπτέμβριο το 2,63% σε σχέση με 2,47% τον Αύγουστο του 2007 και 2,43% τον Ιούλιο. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, που έχουν σημαντική βαρύτητα στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Οι τιμές των «τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών» αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 6,57%, ανεβάζοντας τη συνολική αύξηση εννιαμήνου στο 6,39%. Οι αυξήσεις αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου την ευρύτερη συζήτηση που υπάρχει για τις αυξήσεις σε βασικά είδη τροφίμων. Ενδεχομένως, να δημιουργήσουν και νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομικών για να αποφευχθούν ανατιμήσεις ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2008.


Η μεγάλη αύξηση στα τρόφιμα παρατηρείται την ίδια περίοδο που οι μεγαλύτερες υπεραγορές στην Κύπρο ανακοίνωσαν ότι κατά την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, την 1η Ιανουαρίου, θα στρογγυλοποιήσουν τις τιμές προς τα κάτω ή θα τις μειώσουν κατά 1%. Μάλιστα, περίπου 300 επιχειρήσεις υπέγραψαν τον Κώδικα Δίκαιης Τιμολόγησης με τον οποίο δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

Ο διοικητής της ΚΤ Αθανάσιος Ορφανίδης, στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίας της νομισματικής αρχής για το ύψος των επιτοκίων στις 10 Σεπτεμβρίου, χαρακτήρισε ως δικαιολογημένες στην πλειοψηφία τους τις αυξήσεις που παρατηρούνται σε ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα, ένεκα διεθνών παραγόντων όπως είναι η άνοδος της τιμής των σιτηρών.

Σημαντική αύξηση 6,36% σημείωσε το Σεπτέμβριο και ο τομέας της υγείας, ανεβάζονταν την αύξηση των πρώτων εννέα μηνών του έτους στο 6,02%.


Για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2007, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,0%, όση είναι και η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των τιμών ολόκληρο το 2007. Τόσο το ΥΠΟΙΚ, όσο και η ΚΤ, αναμένουν ότι το 2008 θα προκύψει μικρή αύξηση πληθωρισμού.

Η αισθητή επιτάχυνση του πληθωρισμού ενισχύει τους φόβους που εξέφρασε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα για πληθωριστική ανάφλεξη. Η νομισματική αρχή είχε συνδέσει τους κινδύνους περαιτέρω αύξησης των τιμών με τη μεγάλη πιστωτική επέκταση που παρατηρείται από την αρχή του έτους, που διοχετεύεται στην κατανάλωση και στην αγορά ακινήτων. Η ΚΤ αναγκάστηκε να μειώσει το όριο χρηματοδότησης για απόκτηση κατοικίας από το 70% στο 60% της αξίας του ακινήτου, σε μια προσπάθεια να τεθεί φρένο στη ραγδαία πιστωτική επέκταση που έφθασε το 29% τον Αύγουστο.

Το βασικό εργαλείο που έχει η ΚΤ στη διάθεσή της για έλεγχο του πληθωρισμού – η αύξηση των επιτοκίων – έχει ουσιαστικά περιθωριοποιηθεί, καθώς με την ένταξη στην ευρωζώνη το ύψος του επιτοκίου θα καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα επιτόκια διεθνώς φαίνεται να μπαίνουν σε πορεία αντίθετη με αυτή που χρειάζεται για κάμψη του εγχώριου πληθωρισμού.

Σε αντίθεση με προβλέψεις πριν την κρίση στη στεγαστική πίστη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το ευρω-επιτόκιο στο 4%, 50 μονάδες βάσης πιο κάτω από το κυπριακό. Και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε στο 5,75% τα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου για να καθορίσει το ύψος των κυπριακών επιτοκίων, τα οποία παραμένουν στο 4,5% από το Σεπτέμβριο του 2006.

Της Γεωργίας Χαννή