You are here

Εν. Πληθωρισμός: «Ελάττωσε» ταχύτητα το Νοέμβριο

13/12/2005 14:04
Επιβράδυνση κατέγραψε το Νοέμβριο ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός «έπεσε» στο 2% από αύξηση 2,2% τον Οκτώβριο και αύξηση 2,2% το Σεπτέμβριο. Το Νοέμβριο του 2004 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 2,6%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, το Νοέμβριο, οι τομείς στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου κατέγραψαν αύξηση 10,8% σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο. Το Νοέμβριο του 2004 η αύξηση ήταν 7,3%.

Σημαντικές αυξήσεις το Νοέμβριο, κατέγραψαν και οι τομείς των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, της εκπαίδευσης και των μεταφορών. Αυξήθηκαν κατά 4,6%, 4,5% και 3,4% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι. Ο τομέας των μεταφορών το Νοέμβριο του 2004 ήταν αυξημένος μόνο κατά 0,3%.

Αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία άσκησε ο τομέας των επικοινωνιών, της υγείας, της ένδυσης και υπόδησης καθώς και ο τομέας της αναψυχής και του πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον υπό εξέταση μήνα, οι τομείς αυτοί μειώθηκαν κατά 9,1%, 2,3%, 1,7% και 1,4% αντίστοιχα. Η μείωση που κατέγραψαν οι τομείς της υγείας και αναψυχής-πολιτισμού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς το 2004 ως προς το 2003, η μεταβολή τους ήταν αυξημένη κατά 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Ολόκληρο το εντεκάμηνο του 2005 ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είναι ένα από τα τέσσερα κριτήρια του Μάαστριχτ για ένταξη στην ΟΝΕ. Μια χώρα εντάσσεται στην ΟΝΕ, μόνο εάν ο πληθωρισμός της δεν ξεπερνά το 1,5% του μέσου όρου των τριών χωρών της ευρωζώνης με το χαμηλότερο πληθωρισμό.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις υπόλοιπες χώρες δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), επομένως δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν η Κύπρος πληροί και το Νοέμβριο το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

Της Γεωργίας Χαννή