You are here

Γ. Παντελή: Τέλη του 2022 η αποκλιμάκωση πληθωρισμού

22/11/2021 07:29

Τέλη του 2022 αναμένεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Παντελή σημειώνει ότι ο πληθωρισμός η ζήτηση βρίσκεται σε αρκετά ψηλά επίπεδα δημιουργώντας πληθωριστικές πιέσεις, ενώ σε αντίθεση με τις προσδοκίες που υπάρχουν για την ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στην Κύπρο δεν αναμένεται να υποχωρήσει το 2022.

Ο κ. Παντελή, σχολιάζοντας πρόσφατα σε δημόσιες δηλώσεις του, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή οικονομία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του πληθωρισμού, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και το 2022, μέχρι να εξομαλυνθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Διαφορετική ανάγνωση των πληθωριστικών τάσεων, φαίνεται να επικρατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι τα ποσοστά πληθωρισμού θα αυξηθούν περαιτέρω τη φετινή χρονιά, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού θα εξασθενήσουν μεσοπρόθεσμα.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα συσφίξει πρόωρα τη νομισματική πολιτική της, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος του 2% στον πληθωρισμό, σε σταθερή βάση, προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα γίνουν καλύτερες σε σύγκριση με το επίπεδο προ πανδημίας, μόλις ανακάμψει η ζήτηση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές, ο κ. Παντελή δήλωσε στη StockWatch, ότι η ΕΚΤ δεν θα λάβει μέτρα για να περιορίσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, θεωρώντας ότι είναι προσωρινός.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο ανήλθε στο 4,4%, λίγο πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (4,1%) και στο μέσο όρο της ΕΕ.

Ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση στην Κύπρο, τόσο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, όταν βρισκόταν στο 3,6%, όσο και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο πέρσι, όταν βρισκόταν στο -1,4%.

Της Γεωργίας Χαννή