You are here

Ιός αποπληθωρισμού με σύννεφα στον ορίζοντα

04/12/2020 06:02

Οι αποπληθωριστικές τάσεις στην Κύπρο ενισχύονται λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων ενώ την ίδια ώρα υποδηλώνει δύο πράγματα που θα ταλαιπωρήσουν την οικονομία - κοινωνία: Mείωση των εισοδημάτων και αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε για όγδοο συνεχή μήνα αποπληθωρισμό. Οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,61% τον Νοέμβριο του 2020 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019. Τον Οκτώβριο η μείωση στις τιμές ήταν 0,77%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε αρνητική πορεία από τον Μάρτιο του 2020, με την πτώση των τιμών να κορυφώνεται στο -2% τον Ιούνιο.

Ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημειώνει στη StockWatch ότι οι αποπληθωριστικές τάσεις ενισχύονται κυρίως λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, δηλαδή της ζήτησης προϊόντων. «Από τη μια η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων και η αύξηση της ανεργίας και από την άλλη η μεγάλη μείωση της «εισαγόμενης κατανάλωσης» λόγω συρρίκνωσης του τουρισμού πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω», αναφέρει.

Επισημαίνει επίσης ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει θετικά τον πληθωρισμό, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αντιστρέψει την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι σε συνθήκες ύφεσης επαναπροσδιορίζουν τις καθημερινές τους συνήθειες.

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, όπως ήταν φυσικό οι μεταφορές παρουσιάζουν σημαντική μείωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ οι πολίτες γίνονται πιο προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το σκηνικό ενδέχεται να ανατραπεί σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης με διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, προσθέτει.

Μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Ιωάννης Τιρκίδης αναφέρει στη StockWatch ότι το φαινόμενο του αποπληθωρισμού αφορά κυρίως τις ανεπτυγμένες χώρες και κατά την άποψη του είναι κυρίως αποτέλεσμα της απομόχλευσης που δημιουργεί ο υπερδανεισμός που προηγήθηκε, της οικονομικής ανισότητας η οποία μειώνει την αγοραστική δυνατότητα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και της παγκοσμιοποίησης η οποία μειώνει τα κόστη παραγωγής και συμπιέζει τους μισθούς ιδιαίτερα στη βιομηχανική παραγωγή.

«Οι παράγοντες αυτοί λειτουργούν συνεργικά ο ένας με τον άλλο συμπιέζοντας την ολική ζήτηση στην οικονομία σε χαμηλότερα επίπεδα. Από τη μεριά της προσφοράς οι χαμηλές τιμές της ενέργειας και άλλων πρώτων υλών συντείνουν επίσης στον αποπληθωρισμό», επισημαίνει ο κ. Τιρκίδης.

Της Γεωργίας Χαννή