You are here

Με 2.6% τρέχει ο πληθωρισμός

08/05/2002 22:35
Σε χαμηλά σχετικά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός το πρώτο τετράμηνο του 2002 παρά τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται στην καταναλωτική ζήτηση. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε το πρώτο τετράμηνο του 2002 αύξηση 2.6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για τον μήνα Απρίλιο ο Δείκτης αυξήθηκε κατά 1,09 μονάδες ή 1,0% και έφτασε στις 110,34 μονάδες σε σύγκριση με 109,25 τον Μάρτιο 2002. Τεχνοκράτες της Στατιστικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η αύξηση του Δείκτη οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, των πετρελαιοειδών, ορισμένων φρέσκων φρούτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραμένει σχετικά χαμηλός παρά τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η αύξηση στην καταναλωτική ζήτηση θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία. Τους πρώτους δύο μήνες του 2002 ο Δείκτης Λιανικών Πωλήσεων σημείωσε αύξηση 5.3%, ενδεικτικό του ότι η καταναλωτική ζήτηση παραμένει σε αρκετά ψηλά επίπεδα παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της οικονομίας. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η εντυπωσιακή αύξηση (29%) που παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός των νεοεγγραφέντων οχημάτων.

Χθες η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα δημοσιοποιείται πλέον στις ιστοσελίδες της Υπηρεσίας την πρώτη Πέμπτη του κάθε μήνα, εκτός για τους δείκτες των μηνών Ιουνίου και Δεκεμβρίου όπου θα δημοσιοποιούνται το συντομότερο δυνατό από το τέλος του μήνα αναφοράς.