You are here

Με 2.6% τρέχει ο πληθωρισμός

06/04/2002 20:01
Αύξηση 2.6% σημείωσαν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών το πρώτο τρίμηνο του 2002 σε σύγκριση με αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έφθασε τον Μάρτιο τις 109,3 μονάδες παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 0,7 μονάδων σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Τεχνοκράτες της Στατιστικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η αύξηση οφείλεται κυρίως στη λήξη των χειμερινών ξεπουλημάτων και στην επακόλουθη αύξηση στις τιμές ένδυσης και υπόδησης.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι αισθητά πιο πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό που ανήλθε στο 2% αλλά παραμένει εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Σύμφωνα με το σχετικό κριτήριο, ο πληθωρισμός στις χώρες που επιθυμούν ένταξη στην ΟΝΕ δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο των τριών χωρών της ΟΝΕ με τον μικρότερο πληθωρισμό. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία (1%), η Γερμανία (1.7%) και η Αυστρία (1.9%).

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση λόγω της επικείμενης αύξησης στις τιμές των καυσίμων. Στην τελευταία του έκθεση το Economist Intelligence Unit εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της Κύπρο θα ανέβει στο 3.6% το 2002.