You are here

Στο κόκκινο ο πληθωρισμός τροφίμων στην Κύπρο

27/01/2023 07:19

Στις χώρες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο δείκτη τιμών τροφίμων, την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022, περιλαμβάνεται η Κύπρος με βάση στοιχεία που δημοσιεύονται σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Οι δέκα εκ των δώδεκα μηνών της περσινής χρονιάς σημείωσαν υψηλές τάσεις πληθωρισμού, ειδικότερα σε ότι αφορά τα τρόφιμα.

Ειδικότερα, η υψηλότερη αύξηση στον πληθωρισμό τροφίμων σημειώθηκε το Νοέμβριο σε 15,5% και η χαμηλότερη τον Αύγουστο σε 1,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πληθωρισμός σε ότι αφορά τις εγχώριες τιμές τροφίμων παρέμεινε υψηλός σε σχέση με τις μεταβολές του δείκτη σε κάθε χώρα.

Στην κατηγορία χωρών με υψηλά εισοδήματα όπου βρίσκεται η Κύπρος, αυξήσεις κατέγραψε το 87,3% των κρατών σύμφωνα με τα στοιχεία, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει ψηλός σε όλες τις κατηγορίες χωρών.

Συγκριτικά, στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε ραγδαία εξαιτίας του μεγαλύτερου μεριδίου καταναλωτικών δαπανών σε τρόφιμα.

Αυξήσεις στην Κύπρο

Αναλυτικότερα στην Κύπρο, τον Ιανουάριο 2022 σημειώθηκε η δεύτερη χαμηλότερη αύξηση σε 3,5%, ενώ από το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων σημείωσε άνοδο 7,9%.

Την άνοιξη ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 9,7% το Μάρτιο, κατά 11,2% τον Απρίλιο σημειώνοντας την τρίτη υψηλότερη αύξηση της χρονιάς και κατά 8,5% το Μάϊο.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,8%, ενώ τον Ιούλιο η αύξηση ανήλθε σε 7,4% και τον Αύγουστο σε 1,6%.

Με την έναρξη του φθινοπώρου ανέβηκε ξανά ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στο 7,4% το Σεπτέμβριο, 13,2% τον Οκτώβριο και 15,5% το Νοέμβριο, όταν καταγράφηκε η υψηλότερη αύξηση του 2022.

Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση κατά 12,2%.

Αργοί ρυθμοί ανάπτυξης

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια ανάπτυξη, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2023, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,7% τη φετινή χρονιά.

Το 2024 η παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται να ανεβάσει ρυθμό κατά 2,7%.

Όπως εξηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα, ο υψηλός πληθωρισμός, οι υψηλές αυξήσεις επιτοκίων, οι μειωμένες επενδύσεις, αλλά και οι αναταράξεις που προκάλεσε ο ουκρανικός πόλεμος, είναι οι κύριες αιτίες για την αργή παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να παραμείνει στο 5,2% για το 2023, προτού μειωθεί σε 3,2% την επόμενη χρονιά.

Ωστόσο, παρά την πιθανή μείωση του πληθωρισμού, υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις ίσως να εμφανιστούν εντονότερες.

Της Μαρίας Κυριακίδου