You are here

Υπό στενή παρακολούθηση ο πληθωρισμός

25/05/2021 07:28

Οι οικονομολόγοι δεν ανησυχούν προς το παρόν για την αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Ωστόσο, επισημαίνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να επέλθουν σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αποκτήσει επίμονη δυναμική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο 2021 αυξήθηκε με ρυθμό 1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, κυρίως λόγω αύξησης στα πετρελαιοειδή και τον ηλεκτρισμό.

Πρόκειται για τον πρώτο μήνα στον οποίο καταγράφηκε πληθωρισμός μετά τον Μάρτιο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας.

Σημάδι ζωτικότητας της οικονομίας

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM Μιχάλης Φλωρεντιάδης, σημειώνει στη StockWatch ότι ο πληθωρισμός σε αυτό το στάδιο προκύπτει περισσότερο λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας και ειδικά του πετρελαίου, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο που πολλές ανεπτυγμένες χώρες ήταν ακόμη αντιμέτωπες με το πρώτο κύμα της πανδημίας και υπήρχαν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

«Άρα αν ο πληθωρισμός αφορά κυρίως, αυτό τον παράγοντα και τους επόμενους μήνες, θα είναι κάτι προσωρινό και δεν θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα του 1-2% αποτελεί και ένα υγιές σημάδι, ότι η οικονομία ανακτά σε κάποιο βαθμό την ζωτικότητα της και οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε μικρές αυξήσεις τιμών, λόγω υγιούς ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Πονοκέφαλος για τις Κεντρικές Τράπεζες

Την ίδια στιγμή, ο κ. Φλωρεντιάδης επεσήμανε πως σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αποκτήσει δυναμική και υπάρξει υπερβάλλουσα ζήτηση που θα οδηγήσει σε στενότητα την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν απότομα και τα εργατικά κόστη, τότε ίσως αρχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο για τις κεντρικές τράπεζες.

Ανέφερε ως παράδειγμα, ότι αρκετές τιμές πρώτων υλών, όπως του χαλκού, ανεβαίνουν ραγδαία.

Σημείωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν ότι μέσο έχουν στη διάθεση τους (κυρίως μηδενικά / αρνητικά επιτόκια και αγορές χρεογράφων), για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να καλύψουν το έδαφος που έχασαν λόγω της πανδημίας.

«Αν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος και ότι έχει αναπτύξει μια δυναμική, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα, αφού οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και λιγότερο στην αναζωογόνηση της οικονομίας», αναφέρει.

Προσθέτει ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει σοβαρή απειλή στο σύντομο μέλλον.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, αφού από την εξέλιξη του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί για πόσο καιρό θα μπορούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να εφαρμόζουν χαλαρή νομισματική πολιτική, η οποία ευνοεί ιδιαίτερα, όχι μόνο τους δανειζόμενους, αλλά και τις αγορές αξιών, όπως μετοχές και ακίνητα.

Αναμένονται πιέσεις προς τα πάνω

Ο οικονομολόγος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Συρίχας, αναφέρει ότι η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε μείωση του πληθωρισμού, λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

«Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, ο πληθωρισμός έχει θετικό πρόσημο που αποδίδεται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου που επηρεάζει και τον ηλεκτρισμό», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, αποδίδεται σε κάποιο βαθμό, στη σταδιακή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, ο κ. Συρίχας εκτιμά ότι λόγω της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας θα ασκηθούν πιέσεις προς τα πάνω.

Στην αύξηση των τιμών, επισημαίνει, συμβάλλει και η έλλειψη πρώτων υλών διεθνώς.

Το 2020 ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση 0,6% σε σύγκριση με το 2019.

Της Γεωργίας Χαννή