You are here

ΥΠΟΙΚ: Υποχώρηση πληθωρισμού το 2009

01/09/2008 15:27
Υποχώρηση του πληθωρισμού για το επόμενο έτος διαβλέπει ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Σταυράκης δήλωσε σήμερα, ακόμη και εάν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων το 2009 φθάσουν τα ψηλά επίπεδα του καλοκαιριού, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον επόμενο χρόνο θα μειωθεί σημαντικά και δεν θα ξεπεράσει το 3%.

Για το 2008 η πρόβλεψη παραμένει για πληθωρισμό με μέγιστη τιμή 5% ή πιθανώς ελαφρά χαμηλότερο στο 4,8% - 4,9%, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός άρχισε να σημειώνει πτωτική τάση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν περίπου στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή $115 - $120 το βαρέλι, «τότε θα έχουμε ευχάριστη έκπληξη και ο πληθωρισμός του 2009 θα είναι της τάξης του 2,5%».

Όπως είπε, υπήρξαν προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη θα έφθανε το 6% και 7%, αλλά σημείωσε ότι «η δική μας εκτίμηση ήταν ότι το 5,6% που είχαμε τον Ιούλιο θα ήταν ο ψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού, που θα είχαμε για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια».

«Νοιώθω ότι έχουμε επαληθευθεί. Τα πρώτα στοιχεία που φθάνουν από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν μια μικρή αλλά σημαντική επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων», κατέληξε.

Η Στατιστική θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό Αυγούστου την Πέμπτη.

Ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε τη διεθνή οικονομική κρίση ως πρωτόγνωρη, αλλά είπε ότι «η κυπριακή οικονομία σε σχέση με τις πλείστες άλλες χώρες πάει πολύ καλύτερα, αφού οι οικονομικοί δείκτες και οι αριθμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά και έχει το δεύτερο ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη».