You are here

Έτοιμη για την περίπτωση Τ/κ προβοκάτσιας η Αστυνομία

23/04/2003 12:51
Άμεσα και εντός ολίγων λεπτών, θα είναι σε θέση από αύριο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να διασταυρώνουν τα στοιχεία για να διαπιστώνουν εάν πρόκειται για Τ/κ ή μη νόμιμο κάτοικο Κύπρου (έποικοι) και να αποφασίζουν εάν θα επιτραπεί η διέλευση τους στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου. Διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι το Κράτος έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου των στοιχείων οποιουδήποτε που θα ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

Σε δηλώσεις, ύστερα από πρωινή σύσκεψη για το θέμα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου, ο κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε ως ικανοποιητικά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλες υπηρεσίες και τα οποία θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται, όπως είπε. Προσθέτοντας ότι μέχρι αύριο θα υπάρχει η υποδομή για τη διαπίστωση εντός ολίγων λεπτών των στοιχείων που θα παρουσιάζονται στο Οδόφραγμα του Λήδρα Παλλάς.

Ο κ. Παναγιώτου τόνισε ότι έχουν ληφθεί υπόψη τα προβλήματα που είναι δυνατό να προκύψουν από την διέλευση Τ/κ από άλλα σημεία, αλλά και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από Τ/κ που θα εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που «δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί». Πρόσθεσε ότι στο θέμα της πρόληψης ενδεχόμενου προβοκάτσιας έχουν εμπλακεί όλες οι κρατικές υπηρεσίες αλλά και ημικρατικοί οργανισμοί και έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας των χώρων όπου βρίσκονται έργα δημόσιας ωφελείας και άλλα.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι δεν επιτρέπεται η διέλευση οχήματος Τουρκοκύπριου στις ελεύθερες περιοχές διότι «σίγουρα δεν θα διαθέτει ασφάλεια, δεν θα έχει εγγραφή του επίσημου κράτους και δεν θα έχουν πληρωθεί οι νενομισμένοι δασμοί». Ταυτόχρονα είπε ότι δεν θα απαγορευτεί η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές σε Τ/κ, «όποια ιδιότητα και εάν έχει στις κατεχόμενες περιοχές».

«Εφόσον είναι Τ/κ, νόμιμος κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει δικαίωμα να κινηθεί οπουδήποτε ελεύθερα», είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι όσοι Τ/κ είχαν περάσει μέχρι και τις 10.00 στις ελεύθερες περιοχές «έφεραν ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας (διαβατήρια) ή και ταυτότητες του κυπριακού κράτους».

Σημείωσε ότι ο έλεγχος των προσώπων είναι ευθύνη της Αστυνομίας, η οποία με τη βοήθεια των άλλων υπηρεσιών, έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου για διαπίστωση των στοιχείων οποιουδήποτε θα ήθελε να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές.