You are here

Μικρό πρόβλημα... στα μέτρα της ΕΕ

17/06/2003 12:56
Η πόρτα της ΕΕ ανοικτή για Τ/Κ τονίζουν Φερχόιγκεν – Παπαδόπουλος

Με την αποστολή πολιτικών μηνυμάτων προς τους Τ/κ, ξεκίνησε την πρώτη μέρα των επαφών του στη Λευκωσία ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει με τον Τ/κ ηγέτη κατά την οποία θα επιχειρήσει να πείσει το Ραούφ Ντενκτάς να δεχθεί και να εφαρμόσει τα μέτρα στήριξης των Τ/κ που αποφάσισε η ΕΕ. Η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοικτή για τους Τ/κ, ήταν το μήνυμα Φερχόιγκεν, καλώντας παράλληλα Άγκυρα και Ραούφ Ντενκτάς να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που προσφέρεται για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Γερμανός επίτροπος αφού αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση η επιθυμία για λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμος να συζητήσει στη βάση του σχεδίου του Κόφι Ανάν για επίτευξη λύσης. Όπως ανέφερε, «εναπόκειται στον κ. Ντενκτάς, τους ανθρώπους του και τους φίλους του στην Άγκυρα να αδράξουν την ευκαιρία πριν από την 1η Μαΐου 2004», είπε.

Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ήδη χάθηκε μια ευκαιρία, με αποτέλεσμα τώρα οι Τ/κ να θυματοποιηθούν αφού, όπως είπε, «εάν δεν μπορούν να εξεύρουν μια πολιτική λύση, τότε δεν υπάρχει τρόπος να απολαύσουν τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ και έτσι ασφαλώς δεν πρόκειται να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε ότι είναι επιθυμία μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί την 1η Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι «όσον αφορά εμάς θέλουμε να τονίσουμε στους Τ/κ συμπατριώτες μας ότι η πόρτα είναι ανοικτή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιτευχθεί λύση πριν από την 1η Μαΐου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχουν αναζητηθεί και εξευρεθεί τρόποι εφαρμογής των μέτρων που αφορούν τους Τ/κ, τόσο εκείνων της κυβέρνησης όσων και εκείνων της ΕΕ, δεδομένης της στάσης του Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αποτελεί «κοινή διαπίστωση πως τα μέτρα της κυβέρνησης εφαρμόζονται ομαλά και αποτελεσματικά». Όσον αφορά τα μέτρα που συζητούνται με την ΕΕ, σημείωσε πως σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί και είναι δυνατόν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα.

Πρόσθεσε πως αναμένει κάποιες διευκρινίσεις που πρέπει να δοθούν και ευελπιστεί ότι θα βρεθούν λύσεις.