You are here

«Μπίζνες» για τον Ντενκτάς η διέλευση από και προς κατεχόμενα

22/04/2003 17:14
Εθνικό Συμβούλιο: Παράνομη η απόφαση του ψευδοκράτους

Παράνομη χαρακτηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο την απόφαση του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους σε σχέση με τη διακίνηση προσώπων προς και από τις ελεύθερες περιοχές, ενώ σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε γνωστούς τους πραγματικούς στόχους της απόφασης του: Αφενός, αφού τόνισε ότι οι διελεύσεις προς και από τα κατεχόμενα σχετίζονται με την οικονομία, σημείωσε πως μπορεί να ζητηθεί από τους τουρίστες «να κάνουν ασφάλειες για τις διελεύσεις τους με τα αυτοκίνητά τους». Αφετέρου δε, επεσήμανε ότι «η απόφαση μπορεί να τροποποιηθεί εάν θεωρηθεί επιζήμια».

Στις δηλώσεις του, μετά την έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τόνισε ότι η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης ήταν πάντοτε η διευκόλυνση απρόσκοπτης διακίνησης σε όλο το έδαφος της Δημοκρατίας και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν οφείλονται στην κατοχή.

Είπε ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και λαμβάνουν όλα τα μέτρα όσον αφορά τη μαζική κάθοδο Τ/κ, ενώ για πιθανή διέλευση Ε/κ προς τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η αναγνώριση δεν προέρχεται από άτομα αλλά από κράτη που είναι υποκείμενα του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι «είναι ευθύνη του καθενός μας να αποφασίσει με ποιο τρόπο συμπεριφέρεται έναντι της κατοχικής δύναμης αν επιθυμεί να μεταβεί στα κατεχόμενα» υπογραμμίζοντας ότι «η σχετική απόφαση του κατοχικού καθεστώτος είναι απόφαση εντυπωσιασμού και προσπάθεια απόσπασης της προσοχής της διεθνούς κοινής γνώμης από την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς γενικά σε σχέση με το Κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Όπως είπε, «η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος είναι παράνομη, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι η διοίκηση στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι υποτελής διοίκηση της Τουρκίας, της κατοχικής δύναμης, η οποία εξακολουθεί να παρανομεί με τη συντήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Σερντάρ Ντενκτάς ότι και οι Ε/κ θα μπορούν, αν επιθυμούν κάτι τέτοιο, να το πράξουν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει κύπριους πολίτες από το να διακινηθούν. Το θέμα των διατυπώσεων, περιορισμών κλπ, είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τον καθένα από μας». Ερωτηθείς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να δεχθεί τους Τ/κ, απάντησε «τα συνηθισμένα μέτρα που αφορούν τη διακίνηση όλων των πολιτών της Δημοκρατίας».