You are here

Ο Μάουρερ στο οδόφραγμα – Συνωστισμός Ε/κ και Τ/κ

23/04/2003 13:51
Το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας επισκέφθηκαν το μεσημέρι, ο Υπεύθυνος της ΕΕ για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντε Μιρ. Μέχρι τις 12:20, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, είχαν περάσει στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας 259 Τ/Κ ενώ γύρω στους 131 Ε/Κ είχαν εκφράσει την επιθυμία να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στους 80 Ε/Κ πέρασαν και από το σημείο ελέγχου του κατοχικού καθεστώτος, ενώ ένας Ε/Κ, έχει περάσει στα κατεχόμενα από την περιοχή Περγάμου, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπαστυνόμο των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας Πανίκος Παναγή, ο οποίος είπε ότι άλλοι 6-7 Ε/Κ βρίσκονται στην περιοχή και ετοιμάζονται για να εισέλθουν.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάουρερ εξέφρασε την ευχή όπως την 1η Μαΐου 2004 – ημερομηνία επίσημης ένταξης στην ΕΕ της Κύπρου και των άλλων εννέα υποψηφίων χωρών - να εισέλθει μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ. Είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο και αναφέρθηκε στην ικανοποίηση που νιώθουν σήμερα οι Ε/Κ και οι Τ/Κ τους οποίους έχει δει. «Αν το δούμε από συναισθηματικής πλευράς», ανέφερε, «βλέπω ότι Ε/Κ και Τ/Κ είναι ευχαριστημένοι».

Ο κ. Βαν ντερ Μιρ χαρακτήρισε ως ''θετικό βήμα'' τη σημερινή ενέργεια αλλά σημείωσε ότι πολλά παραμένουν να γίνουν για την επίτευξη λύσης.

Εξάλλου ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Τόνι Μπρόμγουελ δήλωσε ότι οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ που γίνεται στα δύο σημεία ελέγχου, στο Πέργαμος και στα Στροβίλια. Διευκρίνισε όμως, ότι απλώς παρακολουθούν την κατάσταση και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα επιτήρησης προσθέτοντας ότι η διακίνηση είναι ελεύθερη.

Ο κ. Μπρόμγουελ ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των Ε/Κ και Τ/Κ που πέρασαν στα κατεχόμενα ή στις ελεύθερες περιοχές από τα Στροβίλια και το Πέργαμος.