You are here

Τα μέτρα για Τ/κ στο Εθνικό Συμβούλιο

07/04/2003 15:44
Τα μέτρα που προγραμματίζει να πάρει η κυπριακή κυβέρνηση για στήριξη των Τ/κ, ενόψει της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητηθούν σήμερα στα πλαίσια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου η οποία αρχίζει στις 4.00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή τα μέτρα θα ανακοινωθούν επίσημα, μόνον, στην περίπτωση κατά την οποία θα μπορούν και να εφαρμοστούν άμεσα και αφού προηγουμένως γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission).

Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από δηλώσεις μετριοπαθών τουρκοκυπρίων πολιτικών, όπως ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι χαρακτηρίζουν εκ προοιμίου τα μέτρα αυτά ως «μέτρα για τη μειονότητα». Ο Ταλάτ, σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο αποκαλεί τα μέτρα «απαράδεκτα», ενώ η «Κίπρισλι» προσθέτει ότι οι Ε/κ θα ανακοινώσουν τα μέτρα που αναγνωρίζουν και στις λοιπές θρησκευτικές ομάδες, όπως είναι οι Αρμένιοι και Μαρωνίτες. Κυβερνητική πηγή εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι οι όποιες επιφυλάξεις των Τ/κ θα αρθούν με την ανακοίνωση των μέτρων, ενώ αρνήθηκε επίμονα να σχολιάσει ή να αναφερθεί στα μέτρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει σήμερα και την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν για το Κυπριακό, ενόψει της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Απριλίου, έκθεση η οποία επιρρίπτει καθαρά την ευθύνη για την αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στον Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.