You are here

Ναι στην εργοδότηση Τ/κ, όχι αλλοδαπών συστήνει η κυβέρνηση

13/05/2003 16:27
Αυτοσυγκράτηση στην εργοδότηση αλλοδαπών, συστήνει η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, να διευκολυνθεί η εργοδότηση Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, μετά το τέλος της συνεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής για θέματα απασχόλησης αλλοδαπών, το θέμα της διακίνησης και απασχόλησης αλλοδαπών εξετάστηκε σε συνδυασμό με την πιθανότητα εργοδότησης περισσότερων Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και με τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η προετοιμασία εισήγησης της Επιτροπής προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, τόνισε πως το μορατόριουμ στις θέσεις εργασίας για αλλοδαπούς είναι σε εφαρμογή, υπάρχουν κριτήρια, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και στα πλαίσια αυτής της πολιτικής παίρνονται οι ανάλογες αποφάσεις, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διευκόλυνση απασχόλησης Τ/κ «έχουν μπει σε εφαρμογή και έχουν αρχίσει να φέρνουν κάποια αποτελέσματα». Ωστόσο μετά από πάροδο μίας εβδομάδας περίπου οι αριθμοί παραμένουν μικροί, αφού όπως είπε ο κ. Κεραυνός, μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί 25 με 30 περίπου Τ/κ στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, δύο εκ των οποίων έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και εργάζονται κανονικά.

Ο κ. Χρίστου σημείωσε πως οι Τ/κ μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον για εργοδότηση στις ελεύθερες περιοχές στις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, οι οποίες θα ειδοποιήσουν τις ε/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις οποίες συνδέονται, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εργοδότησής τους.

Με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, διαφαίνεται ότι οι υπήκοοι των υπόλοιπων εννέα υπό ένταξη χωρών θα διακινούνται σχεδόν ελεύθερα για εξασφάλιση εργασίας, ανέφερε ο κ. Χρίστου και πρόσθεσε πως «άρα πιθανόν εμείς να αναγκαστούμε σε κάποιο στάδιο πριν το Μάιο του 2004 να υιοθετήσουμε παρόμοια πολιτική απέναντι σε αυτούς τους υπηκόους. Είναι θέματα που ακόμα η Ευρώπη δεν τα έχει αποφασίσει τελεσίδικά, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε», είπε ο ΥΠΕΣ. Διευκρίνισε ακόμη, ότι οι εργοδότες δεν θα παράσχουν στους Τ/κ διαμονή ή οτιδήποτε άλλο, ήταν υποχρεωμένοι να παράσχουν στους αλλοδαπούς, όπως εγγυήσεις και το εισιτήριο για έρθουν στην Κύπρο από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις και τους όρους διακίνησης αγαθών εντός της Κύπρου και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα κατωτέρω προϊόντα έχουν παραχθεί επιτοπίως: α) Προϊόντα για προσωπική χρήση/κατανάλωση. Πρόσωπα που θα διέρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές θα μπορούν να φέρουν μαζί τους αγαθά, μόνο για προσωπική τους κατανάλωση τηρούμενης της σχετικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από ειδική άδεια, θα επιτρέπεται και η μεταφορά αντικειμένων, όπως έργα τέχνης, άλλα χειροτεχνήματα ή κατασκευές μοναδικού χαρακτήρα.
β) Εμπορεύματα για διανομή στην κυπριακή αγορά και/ή για κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά ή εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Για τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές και την εν συνεχεία δυνατότητα κυκλοφορίας τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξαγωγής τους αλλού, είναι απαραίτητο να υπάρχει συμμόρφωση προς τη σχετική νομοθεσία που αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την εξαγωγή προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά καταλληλότητας, πιστοποιητικά προέλευσης, κανόνες καταγωγής κλπ), περιλαμβανομένης της νομοθεσίας για το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης.

Τονίζεται ότι, τα προϊόντα αυτά πρέπει να τηρούν τις σχετικές νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση εξαγωγής τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να εξάγονται μέσω των νομίμων σημείων εξόδου (λιμάνια/αεροδρόμια) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι: 1) Γίνονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν, γενικά, το εμπόριο με τους Τουρκοκύπριους που διαβιούν στην κατεχόμενη περιοχή. 2) Τα σχετικά έγγραφα των εμπλεκομένων υπηρεσιών θα μεταφρασθούν στα τουρκικά και θα εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο στην τουρκική για ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων.