You are here

ΔΗΣΥ: Αναξιοκρατία στην ΑΗΚ

22/12/2008 14:42
Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά εξαπέλυσε σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός με αφορμή τις πρόσφατες προαγωγές στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, έκανε λόγο για «κομματικοποίηση του κράτους» υποστηρίζοντας ότι η βασική παράμετρος αξιολόγησης για τις προαγωγές ήταν η «κομματική ταυτότητα».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο ΔΗΣΥ είχε ενημερώσει σχετικά τόσο τον Πρόεδρο της ΑΗΚ και ακολούθως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, με επιστολή την οποία επέδωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατάλογο των προτεινομένων προαγωγών από τις οποίες «προκύπτει η γενική διαπίστωση ότι όπου υπήρχε υποψήφιος μέλος της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο οποίος πρόσκειται κομματικά στο ΑΚΕΛ, προτάθηκε για προαγωγή ανεξαρτήτως των κριτηρίων επιλογής».

«Λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες μας για τις επικείμενες, αναξιοκρατικές προαγωγές στην ΑΗΚ, οι ανησυχίες τόσο εμάς, όσο και των επηρεαζόμενων υπαλλήλων του Οργανισμού, έγιναν πραγματικότητα», είπε ο κ. Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «δυστυχώς γινόμαστε συνεχώς δέκτες πληροφοριών για προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους, για αναξιοκρατικές προαγωγές και διορισμούς, εκδικητικές μεταθέσεις ή μεταθέσεις που γίνονται με κριτήρια άλλα από το συμφέρον της υπηρεσίας, οι οποίες προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις».

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες «έχουν αδικηθεί ισάριθμοι υποψήφιοι, στις συγκεκριμένες προαγωγές, οι οποίοι υπερείχαν σε όλα τα νομοθετημένα κριτήρια, δηλαδή στην αξία, τα προσόντα και στην αρχαιότητα, είχαν και υπέρ τους τη σύσταση του Διευθυντή και όμως επιλέγηκε υποψήφιος για προαγωγή, ο οποίος δεν είχε κανένα άλλο κριτήριο πέραν από την κομματική ταυτότητα».

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, «υπήρξαν και άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες υποψήφιος ο οποίος υπερείχε σε αξία, σε προσόντα και είχε ισάξια αρχαιότητα και συστήθηκε από το Διευθυντή, πάλιν επιλέγηκε άλλος υποψήφιος με μοναδικό κριτήριο την κομματική του ταυτότητα».

Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε μια διόρθωση σε σχέση με αυτά που κατήγγειλε ο ΔΗΣΥ, κατά την οποία υποψήφιος ο οποίος είχε ίση αρχαιότητα, ίσα προσόντα και είχε υπέρ του τη σύσταση του Διευθυντή και τελικά προήχθη.

«Αυτό αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι τα κριτήρια τα οποία ακολουθήθηκαν δεν ήταν για όλους τα ίδια και ήταν ανάλογα με τα πρόσωπα και η επιλογή γινόταν με υποκειμενικά κριτήρια», είπε.

Σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», ο κ. Νικολάου κάλεσε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να θέσει τέρμα στην αναξιοκρατία και την προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους και να μελετήσει την πρόταση μας για σύσταση Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη για τις προαγωγές σε όλους τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου».