You are here

ΔΗΣΥ: Άρχισαν οι απολύσεις

19/12/2008 17:29
Για επερχόμενο κύμα μαζικών απολύσεων, έκανε λόγω σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο επίσκεψης στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς εξέφρασε την ανησυχία του τονίζοντας ότι υπάρχουν βιομηχανίες, οι οποίες έχουν απολύσει σημαντικό αριθμό υπαλλήλων, φέρνοντας το παράδειγμα μιας επιχείρησης η οποία σε διάστημα δυο εβδομάδων έχει απολύσει 40 υπαλλήλους.

«Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα και θα αυξηθούν πολύ περισσότερο οι απολύσεις, ιδιαίτερα στην οικοδομική και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με το Δήμαρχο Χρίστο Μέση και το Δημοτικό Συμβούλιο Μέσα Γειτονιάς, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το διάλογο που διεξήχθη και ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα σημαντικότερα των οποίων, όπως είπε, είναι «η οικονομική ενίσχυση, η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενοποίηση υπηρεσιών».

Σημείωσε, ακόμη, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο το πακέτο για οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι αρκετό, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως ούτε η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αρκετό, καθώς όπως είπε, «ναι μεν αυξήθηκε το ποσό, αλλά σε σχέση με το ποσοστό επί του ΑΕΠ, φαίνεται να μειώνεται αντί να αυξάνεται».

«Επομένως» πρόσθεσε, «είναι σημαντικά αυξημένο όσο αφορά το ποσό αλλά πόρρω απέχει από το 4% που ήταν δέσμευση της Κυβέρνησης».

Σημείωσε, ωστόσο, πως σε μια χρονιά οικονομικής κρίσης, δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα.

Σε ερώτηση αναφορικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει στους πολίτες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα είτε που αφορούν τις χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών επιτοκίων, της έλλειψης ρευστότητας των τραπεζών, έτσι ώστε να μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια».

«Γι’ αυτό και είπαμε», πρόσθεσε, «ότι η εξαγγελία των μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας πρέπει να είναι ακόμα πιο ολοκληρωμένη, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και την εποπτεία των τυχών καταθέσεων στις διάφορες τράπεζες, έτσι ώστε να είναι στοχευμένες οι δανειοδοτικές πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες και για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο από τη μια να δανείζεται το κράτος και να καταθέτει και από την άλλη να εξάγονται κεφάλαια».

«Αυτό που θέλουμε να γίνει», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «είναι η αύξηση της ρευστότητας για μείωση των επιτοκίων σε συγκεκριμένους στοχευμένους τομείς, είτε αυτό λέγεται βιομηχανία, είτε οικοδομική βιομηχανία, είτε τουριστική βιομηχανία».