You are here

Χάρης: Διευκρινίσεις από εισαγγελέα

02/05/2017 11:28
Περαιτέρω διευκρινίσεις από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη πρόκειται να ζητήσει ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε σχέση με τη γνωμάτευση καθώς το επίμαχο θέμα της συμμετοχής δημοσίων υπαλλήλων σε όργανα κομμάτων προτίθεται να το θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση του επίμαχου ζητήματος δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα μόνο για τους δημόσιους υπάλληλους που είναι πάνω από την κλίμακα Α8, αλλά και για όλους που συμμετέχουν σε αρμόδια όργανα πολιτικών κομμάτων.

Σημείωσε ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων αρχών αλλά για όλους θα πρέπει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία.

Επανέλαβε τη θέση ότι ήταν άδικη η στοχοποίηση ενός δημόσιου υπαλλήλου.

«Αν είμαστε σοβαρό κράτος και αν ήταν σοβαροί οι θεσμοί θα ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση του θέματος», υποστήριξε.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε άγνοια σε σχέση με την έρευνα της ελεγκτικής υπηρεσίας αναφορικά με τον διορισμό της Σάββιας Ορφανίδου στην Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

«Αυτό όμως που διευκρινίζεται από τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «είναι πως οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν επιλογή και δεν είναι στη διακριτική τους ευχέρεια και θα πρέπει για όλες τις περιπτώσεις που έρχονται στην αντίληψη των αρμοδίων αρχών να κινείται πειθαρχική διαδικασία».

Ανέφερε ότι με βάση τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Όπως οι περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που για σειρά ετών και πριν από το 2015 που είχε ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία, κατείχαν θέσεις σε πολιτικά κόμματα αλλά δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια.

Διερωτήθηκε ο ΥΠΟΙΚ αν υπάρχει και υφίσταται και σε αυτή την περίπτωση υποχρέωση εκ μέρους της αρμόδιας αρχής να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, εναντίον του συγκεκριμένου δημόσιου υπαλλήλου.

Υπέδειξε ότι «διαβάζοντας τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα θεωρώ ότι δεν αίρεται, ούτε η παρανομία, ούτε και η υποχρέωση της αρμόδιας αρχής να διατάξει πειθαρχική έρευνα» και προσθεσε:

«Eπειδή έχω ακούσει το επιχείρημα που ακούεται από αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με δικά τους στελέχη δημόσιους υπαλλήλους και επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα, θα αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων που μετείχαν ή συμμετέχουν σε κόμματα, θέλω να είμαι διπλά σίγουρος ότι ακόμη και η εξασφάλιση και εκ των υστέρων σχετικής άδειας από την αρμόδια αρχή δεν αίρει την υποχρέωση για πειθαρχική έρευνα».

«Ένα άλλο ερώτημα το οποίο επίσης θα θέσω είναι αν η συμμετοχή κάποιων δημόσιων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα είχε μία χρονική διάρκεια αλλά τερματίστηκε και κατά πόσο για αυτούς παραγράφεται η διαδικασία πειθαρχικής έρευνας», ανέφερε.

«Με βάση τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα», είπε, «θεωρώ ότι δεν παραγράφεται η παρανομία εκ μέρους των εν λόγω επηρεαζόμενων υπαλλήλων».

«Με αυτή την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, θέλω και αυτό με απόλυτο τρόπο να είναι ξεκάθαρο για να είναι και ξεκάθαρο και το γεγονός ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες που θα κινηθούν έναντι όλων αυτών δεν είναι αποτέλεσμα μίας αυθαίρετης πολιτικής απόφασης, αλλά μίας νομικής υποχρέωσης όπως προκύπτει από γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα», παρατήρησε.

«Αντιθέτως», τόνισε, «είναι πολύ καλά γνωστή και αυτή είναι και πολιτική μου θέση ότι ίσως να μην είναι ορθό μετά από 25 και πλέον χρόνια ανοχής, η πολιτεία να θυμήθηκε τώρα ότι αυτοί όλοι παρανόμησαν, χωρίς να τους σταλεί καν προειδοποίηση».