You are here

Ανέτοιμη η Τουρκία για λύση του Κυπριακού: Τι ελέχθη μεταξύ Παπανδρέου - Γιακίν

05/12/2002 20:42
Η Τουρκία δείχνει ανέτοιμη να προχωρήσει άμεσα τουλάχιστον στη λύση του κυπριακού. Αυτό φαίνεται να είναι το συμπέρασμα από τις τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Δανίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας στην Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ειδικά στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον ομόλογο του Γιασάρ Γιακίς, διαπιστώθηκε ότι παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης, τα πράγματα στην Τουρκία δεν είναι ακόμα ώριμα για τη λύση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ήγειρε στον κ. Γιακίς το θέμα της ασφάλειας προκειμένου οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να συνεννοηθούν γύρω απ τη λογική των αποσπασμάτων που θα διατηρήσουν στην Κύπρο με βάση το σχέδιο Άναν. Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών κατέστησε τότε σαφές ότι δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση του να συζητήσει τέτοιου είδους θέματα.

Η Άγκυρα σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ, θα αναμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή της Κοπεγχάγης για να διαπιστώσει τι τελικά θα πάρει στο κεφάλαιο της ημερομηνίας. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και καθώς η πρόθεση υποβολής ενός νέου τελικού εγγράφου από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν φαίνεται να έχει προοπτική ανταπόκρισης πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, τα πράγματα οδηγούνται προς άλλη κατεύθυνση προκειμένου να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική.

Επικρατέστερο σενάριο, το οποίο επεξεργάζονται και στο χώρο της Ευρώπης είναι τα δύο μέρη Ε/κ και Τ/κ να υπογράψουν στην Κοπεγχάγη γραπτή δήλωση-δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Άναν και με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σε μία τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα εξασφαλίσει το εισιτήριο εισόδου στην ΕΕ. Η Ευρώπη ωστόσο θα υποδείξει ενδεχομένως στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης ότι η ίδια υιοθετεί το σχέδιο Άναν. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ο οποίος σημείωσε: " Δηλώσαμε ήδη επισήμως ότι είμαστε διατεθειμένοι να ενσωματώσουμε αυτή τη λύση στις πρόνοιες της ένταξης της Κύπρου και θα δουλέψουμε με όλα τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση εάν μια τέτοια λύση εξευρεθεί. Σε κάθε περίπτωση οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν στο Ελσίνκι σε σχέση με τη υποψηφιότητα της Κύπρου παραμένουν σε ισχύ."

Μέχρι και την υστάτη πάντως οι πιέσεις συνεχίζονται πιστεύοντας όλοι ότι εάν η Τουρκία συναινέσει στο σχέδιο Άναν η Ε/κ πλευρά δεν θα έχει διέξοδο διαφυγής. Πάντως ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα σημείωσε ότι στο ζήτημα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Άμυνας, η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει τα μέσα για να μας πείσει στην Κοπεγχάγη. Δεν αποκλείεται πάντως η Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις καλής θέλησης στο διήμερο της Κοπεγχάγης που θα έχουν σχέση με τη Κύπρο.