You are here

Αυστηρό μήνυμα Φερχόιγκεν προς την Τουρκία

05/03/2003 06:57
Πριν επιβιβασθεί ο Ραούφ Ντενκτάς στο αεροσκάφος για να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, η Τουρκία πήρε ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα από ένα από τα κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Γκίντερ Φερχόιγκεν ότι αν δεν τεθεί τέρμα στη διαίρεση της Κύπρου η Τουρκία ρισκάρει τις προσπάθειες για μία ενδεχόμενη ένταξη της στην ΕΕ.

Στις δηλώσεις του, που έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο, ο κ. Φερχόιγκεν προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να συμβουλεύσει τις τουρκοκυπριακές «αρχές» να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σε σχέση με το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την παραπομπή του σχεδίου σε δημοψήφισμα και πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι μετά την πρώτη Μαΐου του 2004 και με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είτε λυθεί είτε όχι το κυπριακό πρόβλημα, θα είναι αντιμέτωπη με την ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς δεν θα αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της, δηλαδή την Κύπρο».

«Είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, «να δω κατά πόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για ένταξη της στην ΕΕ, όταν μπροστά μας θα έχουμε μία τέτοια κατάσταση».