You are here

Έφτασε η ώρα για την Κύπρο

12/12/2002 20:30
Απρόβλεπτες και συνάμα δραματικές είναι οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Κοπεγχάγη σε σχέση με το αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του κυπριακού που επέδωσε πριν από λίγες ημέρες προς την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Άναν. Κι ενώ μέχρι πριν την έναρξη της ιστορικής για την Κύπρο Συνόδου των 15 στην Κοπεγχάγη όλα ήταν ζοφερά με τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού, ξαφνικά διέρρευσαν πληροφορίες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι ενδεχομένως ο Κόφι Άναν να μεταβεί στην Κοπεγχάγη. Η εξέλιξη αυτή εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί θα διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό για το κυπριακό.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ στην Κοπεγχάγη είναι μόνο για γερά νεύρα δήλωσε χαρακτηριστικά στην SW ανώτερη κυβερνητική πηγή».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ

Το απόγευμα και δύο ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου προέβη σε μία σημαντική παρέμβαση για την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Δανίας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι δεν μπορεί η μη λύση να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν βλέπει λύση του Κυπριακού, ο Δανός Πρωθυπουργός είπε "το ελπίζω, αλλά δεν το εγγυούμαι".

Σημείωσε ότι στην Κοπεγχάγη διεξάγονται συνομιλίες, τονίζοντας ότι "εμείς είμαστε σθεναρά υπέρ του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη προτού ολοκληρωθεί η σύνοδος κορυφής. Θέλω να τονίσω ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να εμποδίσει και δεν θα εμποδίσει την απόφαση για τη διεύρυνση. Όταν η ΕΕ θα είναι έτοιμη να αποφασίσει για τη διεύρυνση, η απόφαση θα ληφθεί".

Σε ερώτηση για την Τουρκία, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, "στον οποίο είπα ότι η απόφαση ανήκει στην ΕΕ. Βλέπω τώρα μια σαφή βάση για συμβιβασμό. Θα παρουσιάσω απόψε πρόταση στους συναδέλφους μου και ελπίζω να είναι η βάση για διευθέτηση του ζητήματος (καθορισμός ημερομηνίας)".