You are here

«Εμπλοκή» στο ΣΑ για το Κυπριακό

09/04/2003 17:06
Την Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ υπογράφουν Τάσσος – Ιακώβου

Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στις διεργασίες μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα για την Κύπρο, που αναμένεται να εγκριθεί αύριο. Η διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας από τη μία, και της Γαλλίας, Κίνας και Ρωσίας από την άλλη, δεν επέτρεψε την πρόοδο για συμφωνία στο ψήφισμα για την Κύπρο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, η διαφωνία ανάμεσα στους πέντε του ΣΑ έγκειται στο ότι «υπάρχουν χώρες που βλέπουν το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην περίπτωση της Κύπρου ότι είναι να προσφέρει καλές υπηρεσίες και συνεπώς ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κύρωσης του σχεδίου Άναν δεν είναι ο σωστός ρόλος του ΣΑ».

«Τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει για ένα πιθανό ψήφισμα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως «αν ακούσουμε σήμερα ότι το θέμα έχει μεταφερθεί στους 15 σημαίνει ότι τα 5 μόνιμα μέλη δεν κατόρθωσαν να κάνουν πρόοδο σε ένα ψήφισμα».

Σε μια άλλη εξέλιξη, η οποία κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω της ιστορικής σημασίας που έχει, είναι η πορεία της Κύπρου στην ΕΕ που όλα δείχνουν ότι φτάνει στο (αίσιο) τέλος της. Η έγκριση σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της διεύρυνσης της ΕΕ με την επικύρωση των «δέκα» υποψηφίων χωρών και η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου, καθιστούν καθαρά τυπική διαδικασία, την επικύρωση της ένταξης των «δέκα» χωριστά από τη βουλή του κάθε ενός εκ των 15 σήμερα μελών – κρατών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μιλώντας σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτήρισε την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου, ως «μια μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον». Αποτελεί ταυτόχρονα, συνέχισε ο ΠτΔ, το επιστέγασμα «μιας τιτάνιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας και σηματοδοτεί επίσημα την αποδοχή της από την οικογένεια στην οποία γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και πολιτικά ανήκει.

Το ιστορικό αυτό επίτευγμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο εκτόπισμα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «αν ιδωθεί μέσα από το πρίσμα των ειδικών συνθηκών της Κύπρου, του δράματος της εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής μέρους της χώρας μας και των βαρύτατων συνεπειών τους».

Τέλος, ύστερα από σχετική εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών να υπογράψουν τη Συνθήκη Προσχώρησης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην ετοιμασία μελέτης για τις τροποποιήσεις που απαιτείται να γίνουν στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας λόγω της Συνθήκης Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.